Er is een onderzoek gedaan en wat blijkt.. vrouwen zijn geen innovators. Volgens het onderzoek:

De vrouwelijke deelnemers zijn over het algemeen veel minder nieuwsgierig naar de nieuwe mogelijkheden. Het gemak van het bekende, maakt hen bijvoorbeeld tot tevreden gebruikers van de normale videorecorder. Ze weten wat ze eraan hebben, ze hebben de bediening onder de knie en ze het dient hun doel: een soap of detective opnemen.

Er bestaat bij de meeste vrouwen weinig interesse voor nieuwe, onbekende technieken. Sterker nog, sommige vrouwen pleiten voor de introductie van ‘women-proof’ apparaten: “Ik kan de pluspunten van alle moderne mogelijkheden nog niet noemen. Ikzelf ben er nogal huiverig voor, steeds meer technische snufjes en ikzelf ben helemaal niet zo technisch. Ik woon alleen en als er dan iets mee is zit je (weer) met je handen in het haar. Veel mannen kunnen met al deze dingen goed overweg, maar als vrouw is dat toch wat minder eenvoudig. Ja, sexistisch, maar zo ligt het wel. Ik ben niet dom en maak veel gebruik van de computer, maar ook daar kom ik dit probleem soms tegen. Alle technische snufjes zouden ze voor vrouwen veel toegankelijker moeten maken. Ik zie vaak door de bomen het bos niet meer…”

Bah! Er deden 489 personen mee aan dit onderzoek. Jammer genoeg wordt er niet bij verteld hoeveel vrouwen dit onderzoek hebben ingevuld of wat voor achtergrond zij hebben.

De afgelopen week heb ik op verschillende Amerikaanse blogs (Free Range Librarian, Dorothea Salo, Karen Coombs) gelezen dat de vrouwen, als het om techniek gaat, in de minderheid zijn. Deze schrijfsters vragen zich terecht af waar zijn de vrouwen?, als het gaat om het spreken op seminars en dergelijke. Ikzelf uit mij regelmatig tegen een mannelijke collega als ik weer eens de enige vrouw ben tijdens een vergadering. En ook ik vraag me dan af waar de overige vrouwen zijn. Zeker in het bibliotheekvak. Op de BDI zat ik in de klas met 3 jongens! (klas van meer dan 30). Veel van deze mannen halen het tot in het management en de vrouwen, die blijven “hangen” achter een informatiepunt of in een Backoffice. Misschien zie ik het te zwart-wit maar van zo’n onderzoek gaan mijn nekharen recht overeind staan. Als die vrouwen nu eens wat meer zelfvertrouwen kregen, zich wat meer gingen verdiepen in de techniek van de computer in plaats van er zomaar een te kopen. Ik weet bijna zeker dat de uitkomsten van zo’n onderzoek heel anders zouden zijn. Ik hoop daarom ook dat als het onderzoek volgend jaar weer gedaan wordt…. dan niet de conclusie zal zijn dat vrouwen geen innovatoren zijn.

Meer info: Mediaonderzoek