Ik denk wel eens, wat als ik alle gelezen boeken in mijn kast die ik toch nooit meer lees eens een plekje in iemand anders boekenkast geef. Wat dan? Dan heb ik extra ruimte voor nieuwe boeken en doe ik een ander misschien een groot plezier.

Au! Boeken wegdoen, dat kan een bibliotheekmens toch niet! Want een biebmens houdt van boeken en of ze nu vergeeld zijn of stinken, niet boeiend zijn of zelfs lelijk, het blijven boeken. En boeken doe je niet weg.

Toch?

Soms bekruipt mij een geheel ander gevoel. Ik doe al mijn boeken weg. JA! Allemaal! Nouja misschien niet allemaal maar wel de meeste. Ik ga ze verkopen, ik geef ze weg, ik doe het gewoon.

Argument 1 (om het dan toch niet te doen)
Verkopen van boeken kan heel gemakkelijk op marktplaats of bij boekwinkeltjes. Maar als iemand mijn boek dan wil hebben moet ik een prijs er voor bepalen en het opsturen. Teveel moeite denk ik dan. Dus dat doe ik niet.

Argument 2 (om het dan toch nog steeds niet te doen)
Ik maak van al mijn boeken doorgeefboeken en geef ze aan vriendinnen mee als zij op visite komen. Kan ik dat maken? Vriendinnen opzadelen met mijn “afval”. Nee dat is niet aardig…. Aan de andere kant als zij het boek na het gelezen hebben dan weggooien dan zie ik dat niet, wil ik het niet weten ook.

Argument 3 (om het misschien dan toch te doen)
Jaren geleden las ik over iets nieuws, bookcrossing. Overgevlogen uit Amerika. Je legt een boek, voorzien van een sticker met code, in het openbaar vervoer, in een restaurant of op een plaats waar je een boek niet zou verwachten en iemand anders neemt dit boek mee naar huis. Leest het en geeft op een website aan waar het boek is geweest en waar het achtergelaten is. Door middel van de code op het boek kun je het boek volgen. Meteen krijg ik visioenen. Wat als een overactieve schoonmaker het boek gewoon weggooit. Dat is dan toch zonde!

Daarom vind ik het heel dapper van de bibliotheek Almelo dat zij hun afgeschreven boeken achter gaan laten op verschillende plaatsen en dus mee gaan doen aan bookcrossing. Groot is mijn verbazing als ik op de website van de Vereniging Openbare Bibliotheken lees dat Almelo niet de eerste Nederlandse bibliotheek is die hier aan mee doet.

Ik lees nog even verder en kom er achter dat er officiele bookcrossingzones bestaan, ook in Rotterdam. In deze stad is een restaurant met de naam Hoofdstuk II dat, hoe kan het ook anders met zo’n naam, vol staat met boeken (ook oude boeken van de Erasmus Universiteits bieb). Ik kom hier regelmatig (want je kan er erg lekker eten) maar heb nog nooit een bookcrossing boek gezien. Volgende keer maar beter opletten dus. Ook kom ik er achter dat er nog een website is om je boek te registreren, zwerfboek.nl.

Ik ben al bijna om. Misschien moet ik het eens met 1 boek proberen. Gewoon ergens achterlaten in Rotterdam, of Delft en kijken wat er gebeurd. Maar misschien blijf ik ook nog wel even al mijn boeken houden. Wat zou jij doen?