9th European Conference on Research and Advanced Technology for Digital Libraries : deel II

Op 31 juli schreef ik over dit symposium op mijn weblog. Er werd mij toen gevraagd of ik wilde beoordelen of dit symposium interessant genoeg kon zijn om heen te gaan. En ik vond het reuze interessant, mede omdat het symposium in Wenen werd gehouden. Afgelopen zondag vloog ik naar Wenen om maandag om 9.30 uur present te zijn bij het 9th European Conference on Research and Advanced Technology for Digital Libraries.

9th ECDL 2005 Vienna

De Technische Universiteit van Wenen had alles goed geregeld, veel lekkers bij de koffie, een borrel in de pronkzaal van de Nationale Bibliotheek (maandagavond)

9th ECDL 2005 Vienna

en een diner in de grote zaal van het Gemeentehuis (met Weense wals dansers en al op dinsdagavond). De dagen waren lang, soms waren er lezingen tot half 7! Maar alles was de moeite waard.

9th ECDL 2005 Vienna

Wat me opviel is het volgende:

  • er waren verhoudingsgewijs veel IT-mensen en weinig bibliotheekmensen
  • er waren weinig toekomstvisies, veelal was het een uitleg van een onderzoek of een product waarover werd gesproken
  • het was een Europees symposium maar er waren ook lezingen van Amerikanen, Australiers en zelfs Chinezen
  • er waren weinig damestoiletten 🙂

Het panel over de mogelijkheden van het Grid voor Digitale Bibliotheken was boeiend, de panelleden konden gemotiveerd hun mening voor een positief of een negatief oordeel geven (het algemene oordeel was negatief, het Grid is, zoals het nu is, niet geschikt om Digitale Bibliotheken op te bouwen). Nieuw was het idee om bibliotheken door peer-to-peer aan elkaar te koppelen. Schokkend ook wel, als je de reacties van de mensen in de zaal zag. Onaardig vond ik de opmerking dat bibliotheekmensen niet durven, zelfs angst hebben om zich in te laten met nieuwe diensten die een Digitale Bibliotheek met zich meebrengt. Alsof wij het altijd maar bij het oude willen houden omdat dat zo lekker vertrouwd is……

Al met al interesaante dagen, boeiende dingen gehoord en veel nieuwe mensen ontmoet. Er was genoeg ruimte om de stad te bekijken. Ik zal mijn foto´s op Flickr zetten. Nu alleen de KB mensen nog zover krijgen om dat ook te doen.

9th ECDL 2005 Vienna

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com