BiblioCommons live als catalogus voor de Oakville – Ontario bibliotheek in Canada

Tijdens CIL2008 sprak Jenny Levine al over een nieuwe OPAC/catalogus die BiblioCommons heet. Zij kon toen alleen enkele slides laten zien die zij niet op mocht nemen in de presentatie die zij online plaatste omdat BiblioCommons toe nog in de testfase verkeerde. En nu lees ik bij Jenny dat Bibliocommons live is gegaan. In Canada, bij de Oakville Ontario bibliotheek.

Geweldig nieuws. Niet alleen is BiblioCommons de toekomst op het sociale-catalogusgebied maar nu ook live te bewonderen.

De homepage van de catalogus ziet er fris uit. Lekker overzichtelijk met linksboven in de hoek een opmerkelijk blokje. Hier staan de gebruikers die iets hebben toegevoegd aan de catalogus, met de meest recente bovenaan. Als je doorklikt op bijvoorbeeld de eerste naam dan kom je uit in de collectie van die persoon, in dit geval McKennaLG’s Collection.

In die collectie zie je de boeken die deze gebruiker heeft gerated, van een commentaar heeft voorzien, een samenvatting voor heeft geschreven of heeft getagged. Vanaf deze pagina kun je direct nieuwe titels aan jouw collectie toevoegen. Deze titels hoeven niet in de catalogus te staan, ze kunnen ook van Amazon afkomstig zijn. Ook kun je bij boeken aangeven dat je deze in je eigen bezit hebt. Importeren vanuit LibraryThing is een feature die als het goed is binnenkort wordt toegevoegd. En wil je niet dat iedereen de collectie ziet dan kun je per boek aangeven of deze privé moet blijven of niet. Hetzelfde geldt voor tags, privé of openbaar, kies maar. Een tag als gelezen, niets aan, oid vervuild dus niet de catalogus als je deze privé houdt.

Het toevoegen van tags, reviews en samenvatting leveren vervolgens communitypunten op waar je prijzen mee kan winnen, zoals reisjes, computers, etc.

Bovenin het scherm zie ik een knop waarmee ik deze gebruiker kan toevoegen aan mijn trusted netwerk.

Your trusted sources are other library members whose opinions you value on topics of your choosing. Adding trusted sources provides you with customized recommendations tailored to your specific areas of interest. You will receive automatic recommendations from your trusted sources that are associated with these topics.

Heerlijk toch! Naast het trusted network is het mogelijk om andere gebruikers een bericht te sturen, bijvoorbeeld als je een commentaar bruikbaar hebt gevonden.

En het houdt maar niet op. Wat te denken van het indienen van aanschafsuggesties. Veel bibliotheeksites gebruiken hiervoor een formulier waar je allerlei velden in moet vullen. BiblioCommons niet. Je zoekt een boek in de catalogus en vindt deze niet, klik op de expand search button en vervolgens zoek je bij Amazon. Stel je vindt hier het boek. Druk op de knop aanschafverzoek. En klaar ben je. Daarnaast zie je bij veel titels in de catalogus de tekst aanschaffen. Als je het boek via de bibliotheek bij Amazon aanschaft krijgt de bibliotheek een percentage van de aanschafprijs. Op die manier help je jouw eigen bibliotheek.

Owja en inloggen bij de bibliotheeksite hoeft niet met jouw lenersnummer maar kan gewoon met een username.

Het lijkt erop alsof BiblioCommons naar alle verschillende catalogisystemen heeft gekeken en ook naar succesvolle sites als LibraryThing en dit allemaal bijeen heeft gebracht in een nieuwe sociale catalogus.
En wil je als bibliotheek niet helemaal opnieuw wilt beginnen, Jenny geeft de oplossing:

Even better, this interface can run over any vendor’s system, so adoption isn’t limited and libraries don’t have to start over from scratch.

Hoe lang zou het duren voordat een Nederlandse bibliotheek BiblioCommons gaat gebruiken?

2 thoughts on “BiblioCommons live als catalogus voor de Oakville – Ontario bibliotheek in Canada”

  1. Mijn handen jeuken bij het zien van al dit moois! Jammer alleen dat de software nog niet is vrijgegeven. Zou ook héél bruikbaar zijn voor de bibliotheek2.0-happening, dacht ik zo…

  2. @ Gerard,

    jammer he, maar misschien wordt het binnenkort wel vrijgegeven en kunnen wij het alsnog gebruiken. En als het niet kan op OCN dan vast op een volgende happening.

    M.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com