Bibliotheek in een tas

Collega Te en ik hebben wel eens zitten brainstormen over een boekenbezorgdienst voor onze bibliotheek. (Wist je trouwens al dat Te de TU Delft Library gaat verlaten..) Te en ik lieten ons niet beperken door de uitvoer en dus kwamen wij met het idee van scooters die achterop een TU Delft Library kist hebben met daarin de boeken die bezorgd moeten worden. Net als een pizzakoerier, maar dan van de bieb. De boeken kunnen dan bezorgd worden op de campus of bij mensen thuis, als zij tenminste in Delft wonen, of op het station (handig voor als je nog even een boek wilt lezen in de trien). En als je het boek uit hebt dan bel je het 0900-bibliotheek nummer weer (dat wij natuurlijk ingesteld hebben) en dan komt de biebkoerier het boek weer ophalen. De koeriers zijn uiteraard studenten van de TU Delft die iets bij willen verdienen en die graag in een super hip pak van onze bibliotheek willen rondcrossen. Als je zo’n koerier tegenkomt in het Delftse straatbeeld dan kun je deze aanspreken en een boek bij hem/haar bestellen, hij/zij heeft namelijk een mobiele telefoon met connectie tot de bibliotheekcatalogus. In onze brainstorm was de boekenbezorgdienst 24/7 bereikbaar. Breng de bieb bij de mensen thuis, zou onze slogan worden. Zoals gezegd wij dachten verder niet na over hoe je dit uit gaat voeren en wat dat dan zou kosten. Het ging ons om de belevenis die je als bibliotheekgebruiker krijgt door gebruik te maken van zo’n dienst.

Wie dat wel heeft gedaan is de bibiotheek van Burlington County die de dienst Library in a bag hebben opgezet. Zij bezorgen bijna alle items uit de bibliotheek bij de mensen thuis als zij in Burlington County wonen en een bibliotheekpas hebben.

Only reference materials, Browsing Collection items, and interlibrary loans are not available to be mailed.

Hoe snel een boek of bezorgd kan worden hangt af van of het boek aanwezig is in de bibliotheek en op welk tijdstip het boek besteld wordt (ivm met de post). Het is een nieuwe dienst dus weet de bibliotheek ook nog niet precies hoe het zal werken. Als je een boek direct nodig hebt kun je natuurlijk het beste deze even op komen halen.

Uiteraard is een dienst als deze niet nieuw. De Zeeuwse bibliotheek doet het ook maar dan voor mensen die niet zelf naar de bibliotheek kunnen komen en 40 euro per jaar willen betalen voor de dienst. De bibliotheek Rijsen Holten ook, maar hier is de dienst gratis. Net als bij een groot aantal andere Openbare bibliotheken in Nederland. Wat de bibliotheek van Burlington County bijzonder maakt is dat de dienst voor iedereen beschikbaar is. En daarmee brengt deze bibliotheek, de bibliotheek echt bij de mensen thuis.

Met dank aan: ResourceShelf

2 thoughts on “Bibliotheek in een tas”

  1. In 2005 heb ik voor de Zeeuwse Bibliotheek uitgezocht of het mogelijk zou zijn een thuisbezorgdienst van de Zeeuwse bibliotheken op te zetten. Er is toen besloten om het niet te doen. De kosten (ook door retourzendingen naar ons antwoordnummer) zouden te hoog uitvallen en het was aboluut niet duidelijk hoeveel mensen geïnteresseerd zouden zijn. Misschien moeten we eens een marktonderzoek laten uitvoeren.

  2. @ Henk,

    dank voor de toevoeging. Ik denk dat een marktonderzoek zeker zinvol kan zijn, zeker ook als je het met meerdere bibliotheken aan zou bieden als dienst en gratis terugsturen.. dat doen ze zelfs niet in het voorbeeld dat ik gaf.

    M.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com