Het leuke aan Delicious is dat niet alleen degene die de link bewaard er iets aan heeft maar ook toevallige passanten die via een rss-reader ziet wat iemand anders bewaard. Zo kwam ik via een post van Guus van Berkel op de widget-website van de bibliotheek van de University of Texas. Ik begrijp direct waarom Guus deze pagina heeft bewaard, het ziet er namelijk heel professioneel uit. Maar dan? Je ziet dat iemand de link bewaard en er nog niet over heeft geschreven. Pak je de link dan op en schrijf jij er wel over of wacht je nog even af? Ongeduldig typje dat ik ben besluit ik er direct een post van te maken.
Aan het begin van dit jaar heb ik met mijn collega’s namelijk gesproken over het aanbieden van bibliotheekwidgets aan de gebruikers van de bibliotheek. Dit idee is toen blijven liggen en er werd besloten om nog even niet uit te voeren. In Texas hebben zij het wel uitgevoerd en dat ziet er als volgt uit.
Eerst wordt aan de gebruiker uitgelegd wat een widget is en hoe het werkt. Eenmaal opgestart kan de gebruiker kiezen uit een lijst van widgets die handig kunnen zijn bij het zoeken, het doen van onderzoek of bij het samenwerken. Als de gebruiker een widget kent die nog niet in de lijst staat dan kan hij deze aan de bibliotheek aanbevelen. En de gebruiker kan de widgets raten op een aparte pagina.
Ze zijn in Austin zo trots op deze widgets dat er vanaf de homepage een link naartoe wordt gelegd. En ik kan ze alleen maar gelijk geven. Van dit soort pagina’s wil je toch alleen maar dat zij zoveel mogelijk gebruikt worden.
Mooie tip Moqub,
Had die van Guus gezien, maar geoormerkt om verder te bestuderen. Jij presenteert meteen de krenten.
Wouter
Dat ziet er zeker goed uit!
Tsja, wat wil je nu? Het is vakantie! 😉
Als we dat nu eens samen met pennvibes bij elkaar gooien ..
beste wensen!
@ Guus,
en er dan een NL initiatief van maken, dan hoeven we het niet allemaal apart te doen 🙂
M.