De laatste paar maanden heb ik mij overgegeven aan het informatiegeweld op Twitter en soms is het leuk en soms net een beetje te veel. Nog niet zo veel dat ik er mee ophoud, ik kies er gewoon af en toe voor om tweets niet allemaal te lezen. Tweetdeck helpt hierbij. Ik heb een aantal twittervriendjes en vriendinnetjes in groepen ondergebracht zodat ik deze tweets snel kan overzien en dus lezen.
Maar wat ik mij nu op de laatste dag van het jaar afvraag is hoeveel bibliotheken iets met twitter doen. En als zij er dan iets mee doen, wat dan? Misschien zijn er zelfs al evaluaties te vinden. Ik ga even rondneuzen op internet op te zien wat ik kan vinden.
Deetje schrijft in maart van dit jaar dat zij een apart twitteraccount voor haar bibliotheek heeft geopend. Dit account wordt gebruikt om collega’s en internetgebruikers tips door te geven maar ook administratieve mededelingen zoals openingstijden. En andere bibliotheek die ik vind die twitter gebruikt is het Vredespaleis.
Een account waar de bibliotheek aan mee heeft gewerkt en waar Rita over schrijft is deze waar je gelukskoekje spreuken op kunt vinden.
De NVB maakte een account aan om tijdens een symposium te twitteren. Het account wordt nog in de lucht gehouden maar veel activiteiten worden er niet ondernomen om het account te vullen. Een bibliotheekopleiding die ook een twitteraccount heeft is IDM Groningen.
Bibliotheek Zt uit Zeist (een bibliotheek van TNO) begon goed maar viel stil in oktober van dit jaar. En de betabieb is zo web20 opgezet dat een twitteraccount natuurlijk niet mag ontbreken.
En als ik dan de lijst naloop op de biblioblogwiki dan zie ik dat de overige twitteraars persoonlijke account zijn van personen die toevallig in een bibliotheek werken. Op de libsuccess-wiki staan wel een aantal voorbeelden van Amerikaanse bibliotheken die twitter gebruiken, maar echt heel veel zijn het er niet.
Vragen waarvan ik weet dat deze leven als het gaat om twitter en de bibliotheek werden gesteld door joukeinenschede op het forum van de bibliotheek20ning. Jeroen van Beijnen post zijn reactie daar ook. Maar daar gaat het mij in deze post niet over. Deze post gaat over de zoektocht naar bibliotheken op twitter.
De (amerikaanse) bibliotheken die ik vind gebruiken twitter als vraagbaak, als plek waar posts van blog worden aangekondigd, als praktische infogids of als nieuwsflow. Mainstream is twitter nog niet. Maar dat kan het wel worden, of misschien toch niet. Maar eigenlijk maakt dat ook niet zoveel uit. Want waar zijn die Nederlandse bibliotheken op twitter te vinden? Nergens dus – nouja op een paar na. Soms denk ik dat het sterk afhankelijk is van de mensen die in de bibliotheek werken of een tool zoals twitter wordt opgepakt. En dus zou je verwachten dat openbare bibliotheken als Haarlem, Delft en Middelburg een twitteraccount hebben. Niet dus. Maar waarom dan niet? Omdat het management er het nut niet van inziet, of niet wil experimenteren met nieuwe informatiestromen, misschien zelfs omdat er geen tijd is om het goed op te pakken? Want wie zou de twitterstroom moet vullen in de bibliotheek? Iemand van de informatiebalie, een informatiespecialist of een ict-er? Eigenlijk kan iedereen het doen dus waarom niet een van die drie personen.
Ik was geen voorstander van twitter toen deze tool pas op het net te vinden was. Inmiddels ben ik om en zie ik mogelijkheden, zelfs voor een bibliotheek. Dat wordt dus een van mijn goede voornemens, de TU Delft Library op twitter. Want hoe makkelijk het is om mij zo over andere bibliotheken uit te laten. Mijn bibliotheek is ook nog niet op twitter terug te vinden. Nu eerst het management ervan overtuigen dat het een goed ding is om te doen.
Al is het alleen maar om bijvoorbeeld een coole twitterbutton als deze op de website te mogen zetten. Bijna net zo blauw als de huisstijl.
Hoi Moqub,
Ik heb sinds kort een twitteraccount gemaakt voor mijn hyvespagina: jebibliotheek.hyves.nl Het is een erg makkelijke manier om korte suggesties/tips op die manier over te brengen naar mijn “hyvesvrienden”.
Met de Je Bibliotheek pagina wil ik eigenlijk alle bibliotheken in Nederland promoten en ik probeer daarom vaak naar hun te verwijzen via twitter. In hoeverre het succes heeft kan ik nog niet zeggen, omdat ik het nog niet zolang doe. Maar het is wel erg leuk!
Een goed 2009 toegewenst!
Groetjes
Wilma
Die buttons zijn tof, bedankt voor de tip!
@Wilma,
wat een goed idee, zeg, een Twitteraccount voor de bieb Hyves pagina. Die tip ga ik van je “stelen”. Hoop dat het mag.
Ik ben heel benieuwd naar het aantal “gewone mensen” in Nederland dat Twitter gebruikt. Want het heeft geen zin om als bibliotheek te gaan “tweeten” als je klanten het niet doen. (Toch? Ook al staat dat logo mooi :-). Zijn daar gegevens van?
Hetty T.: nadeel van die twitter-gadget voor hyves is helaas dat linkjes daarin niet werken. De andere Twitter-gadget (java/html -geen flash- die dus niet door Hyves geaccepteerd wordt helaas! doet dat wel en is prima te gebruiken op een blog).
Grapjas, ik zit zelf in het management van Haarlem. Mezelf hoef ik niet te overtuigen en zo’n accountje is zo opgezet maar er moet ook nog iemand anders in de toko zijn die iets in Twitter ziet 🙂 Hetzelfde geld voor onze bibliotheekpresence op Facebook en Hyves.
Fijne jaarwisseling!
grtz. Jan
@Jan: ben zelf beleidsmedewerker hier in Enschede en heb gewoon besloten dat ik de bibliotheek op Hyves ging zetten. Daarna de directeur verteld/laten zien. Sommige dingen moet je gewoon doen!
En als ik denk dat dat ook met Twitter moet, gaat het ook gebeuren.
(Nadeel is natuurlijk wel dat het dan meteen “dat van Jouke is” en dat kost wel tijd).
Had je de tweets van TU Hamburg Harburg al gezien? Een nieuwe aanwinsten stream. Zie maar op http://wowter.net/2008/07/09/innovative-use-of-twitter-in-libraries/
@joukeinenschede je hebt natuurlijk gelijk en het zal dit jaar ook echt wel gebeuren maar ik zou het fijn vinden als het eens een keertje niet van mij vandaan komt (in H’lem dan). Ik merk dat ik over dit onderwerp wat frustratie heb opgebouwd:)
Twitter is veelbelovend en we are playing around with it bij DOK, maar het heeft vooralsnog iets te weinig functionaliteit en het publiek is er nog niet aan toe. Schat in 2010.
@Jaap: hebben jullie dat getest bij het publiek? Of is het een inschatting? Denk overigens wel dat je gelijk hebt, daar niet van..
@Jan ik moet hierbij wel opmerken dat het bij ons allemaal niet zo formeel is. Zolang “de baas” denkt dat ik wel aardig bezig ben op dit gebied (en tot nu toe denkt ie dat)heb ik een grote mate van vrijheid. Dus geen projectplannen etc., maar gewoon wat “pielen” en dan maar doen. (Scheelt ook wel dat ik dit soort dingen vooral in vrije tijd doe natuurlijk :-)).
En -ik kan het zelf haast niet geloven nog- in Twitter zie ik zeker mogelijkheden (vooral ook in combinatie met hyves, evt. blogs etc.). En ik neem aan dat je een twitter-gadget ook op een gewone (bibliotheek)website kunt neerzetten, zodat je ook daar snel nieuwtjes kunt verspreiden (zonder met FrontPage de pagina’s aan te passen enzo). Je ziet wat interessants->tweet het->staat op de site.
Ik denk zelf voorlopig dat die laatste combi tweets op de site de meeste meerwaarde zou kunnen hebben op korte termijn. Of??
@joukeinenschede We hebben het niet getest met publiek, maar zolang mijn ouders, buren en beste vrienden (behoorlijk tech savy) het nog niet gebruiken denk ik niet dat we al van een doorbraak kunnen spelen. Heeft meestal wel een paar jaar nodig. Volgens mij is Hyves pas echt afgelopen jaar doorgebroken, oprichting was oktober 2004. Twitter kwam in 2006 op de markt dus nog twee jaar te gaan. In die twee jaar kunnen we dus een echte goede bibliotheektoepassing gebaseerd op twitter ontwikkelen. En die moet verder gaan dan snel een paar nieuwtjes op de site zetten want dat kan ook op andere manieren dan twitter. We hebben dat uitgetest via een Twitter plugin op onze site http://www.shanachietour.com en dat werkt technisch goed, maar de meeste followers die we hadden raadplegen dat via hun mobieltje. Dus vooral interessant voor first time visitors. Ik zie veel meer in snelle attendering aan specifieke doelgroepen via mobiel platform, wat jij? Overigens vind ik het heel stoer dat je lekker met Twitter bezig bent!
@ allemaal,
dank voor de reacties en tips. Ik begrijp Jan erg goed als hij schrijft dat het wel eens bij iemand anders vandaan mag komen. Maar dat gaat voorlopig denk ik nog niet gebeuren omdat, zoals Jaap ook schrijft, er nog te weinig mensen met twitter bezig zijn. Ik moet toegeven dat het soms niet zo lijkt omdat de “bekenden” al op twitter zitten denk ik ook wel eens dat de gewone man van de straat er ook mee werkt (heb ik overigens ook met web 2.0 en social software).
@ Jaap,
ik zie zeker een mooie toekomst voor mobiel internetten en denk dat de bibliotheek daar zeker nu al in mag duiken. Maar wat betreft twitter, zeg je nu, wacht er nog mee en denk alvast na over toepassingen zodat je over 2 jaar klaar bent als het mainstream wordt. Of nu al experimenteren, misschien voor een kleine groep gebruikers, en dan ondertussen nadenken over nog meer toepassingen?
M.
@Jaap: dank voor je bericht.Mobiele platforms lijkt mij een goeie, maar ik ben daar zelf eigenlijk nog helemaal niet in thuis eerlijk gezegd.
@Moqub Jij schreef:”Of nu al experimenteren, misschien voor een kleine groep gebruikers, en dan ondertussen nadenken over nog meer toepassingen?”
Dat lijkt mij een goede insteek inderdaad. Je moet tenslotte zelf als bibliotheek ook ervaring opdoen met e.e.a. voordat de “grote doorbraak” er is denk ik.
Uiteraard experimenteren. Helaas blijft het daar vaak in hangen als ik kijk wat we aan bieb2.0 services bieden na 3 jaar experimenteren met Flickr, blogs, pod- en videocast en ga zo maar door. Ik denk dat we meer zouden kunnen bereiken als branche als we op een of andere manier meer focus zouden kunnen aanbrengen. Neemt niet weg dat we wel moeten weten waar we het over hebben dus vooral niet stoppen met twitteren. http://www.amazon.com/twitter-means-business-microblogging-company/dp/1600051189/ref=pd_ys_nr_all_16
Vanmorgen in Organisatie-Overleg mijn baas meegedeeld dat we als bieb gaan “tweeten” 🙂 .
Aanwezigen hadden overigens nog nooit van Twitter gehoord, dus Jaap heeft gelijk.
Voorlopig ga ik het zo doen (de gadget is namelijk niet geschikt voor onze homepage, wordt te druk):
Ik maak op de hoofdpagina een verwijzing (“laatste nieuws””, “nieuws en tips” of hoe de kop moet gaan luiden) naar een pagina op de website.
Daar komt wat info over Twitter en de Flash-gadget van Twitter + natuurlijk een teller ivm aantal raadplegingen.
Op die manier kunnen mensen die dat willen de tweets bekijken en Follower van ons worden (hoeven ze niet steeds naar de site).
Ik verwacht geen groot gebruik vooralsnog, maar de redenen om er mee te starten zijn o.a. ervaring opdoen en ook tegen de wethouder keunnen zeggen dat we niet alleen een hyve hebben, maar ook “Twitteren” (kijk eens hoe vernieuwend etc. bladiebladiebla).
Eerst moet de Marap naar de gemeente, dus zal nog 1-2 weken duren, maar dan gaat het gebeuren.
Soms gaan dingen best snel in een bibliotheek.
@joukeinenschede,
wat een goed nieuws! En zeker snelle actie van jouw kant. Ben erg benieuwd naar de resultaten maar ik neem aan dat je die wel met ons gaat delen als er iets te melden is. Wat een Marap is weet ik niet maar ook dat zal wel goed komen 😉
M.
(Marap is de managementrapportage: hebben we de in het budgetcontract afgesproken prestaties gehaald. Meeste heb ik klaar).
Ik heb de gadget nu op een nog “geheime” pagina van onze website gezet en ben samen met een collega nu follower van de biebenschede twitter. Zo kunnen we samen een beetje spelen en het intern aan anderen laten zien en ook wat notities maken voor een handleiding (op die pagina) voor de bezoekers straks.
Ik zie hier dat het wiel al door Enschede wordt uitgevonden wat betreft twitteren als bibliotheek in relatie met je publiek. Ik ga morgen met 32 collea’s van Biblioservice Gelderland twitteren. Zet ze gewoon voor t blok. Na een presentatie over ISB-project “My Life Story”, moeten ze hun mening geven via twitter. Ze (consulenten, consultants en het management)krijgen een half uur om (desnoods in tweetallen) per mobiel of pc een twitterbericht te sturen naar bee_es_gee. Benieuwd naar de opbrengst? Voeg ons toe. Ik maak een berichtje voor Bibliotheekblad…
Ennuh…ik neem binnenkort contact op met Enschede!
@Yvonne,
ik volg jullie hoor!! Ben erg benieuwd hoe het morgen gaat. Maar mogen wij als niet BGG-ers dan reageren morgen?
M.