Het EURlib symposium werd afgesloten door Paul Miller die een presentatie hield onder de titel: Serving the user – rethinking the library with students at its heart?
Paul Miller liet eerste een aantal voorbeelden zien van Amazon en hoe zij met de gebruiker omgaan. Bij Amazon is het heel eenvoudig om op een snelle manier een boek in huis te krijgen.
Maar Amazon biedt meer:
- wensenlijst – laat anderen weten welke boeken jij graag wilt hebben
- wat vinden anderen van dit boek dat jij wilt bestellen
- wat kochten anderen die ook dit boek kochten
- andere edities worden genoemd, dus niet alleen het boek waar je op zoekt maar ook hardcover of paperback link wordt gegeven
- in welke bibliotheek is dit boek te vinden. Als gebruiker kun je de bibliotheken waar jij toegang toe hebt selecteren.
Amazon is niet perfect maar als bibliotheek kun je wel leren van de manier waarop Amazon met de gebruiker om gaat.
Als je binnen de cataligus van de bibliotheek aan wilt geven wat anderen leenden die ook dit boek leenden dan heb je veel gebruikers nodig. Dit soort verwijzingen werkt alleen als de aantallen groot zijn. Voor een enkele bibliotheek zijn de uitkomsten misschien niet relevant, maar voor een groep bibliotheken (denk aan alle universiteitsbibliotheken in Nederlands samen) wel.
Binnen Aamzon is het ook mogelijk om reviews te geven. Als je dit wilt gebruiken binnen de bibliotheekwereld dan wil je misschien wel weten wat de rol is van degene die commentaar geeft, zoals bijvoorbeeld docent, student, AIO, etc. om met deze informatie de reviews beter te kunnen beoordelen.
Miller zegt niet dat wij als bibliotheken dit moeten doen, maar geeft wel aan dat het iets is om over na te denken.
Hierna ging hij in op de New Bubble, oftewel Web 2.0. Een weblog is niet heel speciaal, het is enkel een nieuwe manier van communiceren. Toen Miller wilde weten wie er in de zaal een corporate blog onderhouden gingen er veel vingers om hoog. Ik moet zeggen dat het beeld misschien een beetje vertekend is. Van de UB van de EUR zaten namelijk meer dan 10 mensen in de zaal en wij hebben sinds een week een weblog….
Miller gaf hierna een aantal voorbeelden van web 2.0 zoals:
- Google docs
- Google maps – met hele mooie toepassingen voor bibliotheken – zoals een zoekbalk van de catalogus als je op een pin van de bibliotheek klikt
- Second Life
Wat belangrijjk is in de ontwikkelingen volgens Miller heeft hij als volgt samengevat:
- data gets out
- a move from passive to active
- harnessing collective intelligence
- advertising is not the only model!
Web 2.0 in het library
- open the library
- push the library everywhere
- engage with actual and potential user communities
- disaggregate library systems.. and bring them togethter
- shared innovation
Miller merkte wel op in de traditionele bibliotheeksystemen er geen mogelijkheid is om web 2.0 toepassingen in te voegen. Misschien is het daarom denkbaar om onderdelen op te delen en voor sommige onderdelen open source toepassingen te gebruiken.
Denk hierbij aan de drie O’s:
- open source
- open data
- open API’s en open standaarden
Miller gaf een aantal voorbeelden van Talis, het bedrijf waar hij werkt. Ik heb nog nooit echt goed op de website van Talis gekeken maar was erg onder de indruk van Aquabrowser Library, Cenote en Directory.
Millers conclusie:
- Get the service to the user, not the user to the service
- Make the data work much harder
- Open, open, open – but within sustainable business model
- Shared innovation – and a lot less partisanship
Think bigger than the Individual System
Think bigger than the Library
Think bigger than the institution
Think bigger than “higher educationâ€
Think USER!
Een erg inspirerende presentatie die ook echt over de gebruiker ging. Mooie voorbeelden die ik zeker eens nader zal bekijken.
De presentatie van Paul Miller staat inmiddels online en is ook zonder het bijbehorende praatje zeker de moeite waard om eens te bekijken.
Andere verslagen van deze sessie:
In Londen vond ik Paul Miller’s verhaal erg boeiend en dit verhaal idem. Ben er helaas zelf niet bij geweest. Maar ik hoop wel iemand anders van INHolland.
Toch een puntje. Volgens mij raken er steeds meer bibliothecarissen doordrongen van de mogelijkheden van web2.0 en het feit dat wij de informatie naar de gebruiker moeten brengen. Een grote hobbel die ik voorzie en die van ICT. Die begrijpen ons van niet en zien daarom ook niet de problemen/oplossingen die wij aandragen niet. Volgens mij moeten wij daar ook zo langzamerhand aan gaan denken. Hoe gaan we ICT tackelen? (of praat ik nu alleen vanuit mijn eigen situatie?) 😕
@ Dappere Bas,
Je praat niet alleen vanuit jouw eigen situatie. Ik denk dat het een algemeen bekend fenomeen is dat ICT-afdelingen “ver” afstaan van de bibliotheekmedewerker of zelfs van de gebruiker. En dan heb je dus bibliotheekmensen nodig die heel goed uit kunnen leggen wat zij willen en waarom. Of ICT-ers die gevoel hebben voor een bieb (en ik weet dat die er zijn, alleen heb je een zaklamp nodig om ze te vinden). Geduld…. heel veel geduld en blijven communiceren is volgens mij het enige dat helpt.
Maar je hebt zeker een punt!!
M.
Da’s toeval. Ben net terug van een debatsessie over de nieuwe missie/visie van Fontys mediavoorzieningen en wat komt er ter sprake? De samenwerking met de ICT afdeling. Maar ook dat het een feit is dat een afdeling mediavoorzieningen zoals die bij Fontys is opgezet steeds meer raakvlakken met de afdeling ICT gaat krijgen. Maar ik ben bang dat de ICT’ers bij ons daar nog niet helemaal overtuigd van zijn :-/ Nog genoeg werk te verzetten dus!
@ Danielle,
Gelukkig maar dat er genoeg te doen is anders was ons werk zooooo saai! Maar wel leuk dat jullie het erover hebben gehad.
M.