Vanmiddag, toen ik aan het zoeken was naar bibliotheken in Helsinki om te bezoeken, stuitte ik op een link naar de Europese Bibliotheek. En het vreemde is…. ik kende deze website niet. En dat terwijl deze toch al een paar jaar bestaat. Best een vreemde gewaarwording. Om niet veel later te denken, als ik deze site niet ken zijn er misschien wel anderen die hem ook niet kennen. En dus een post over een website die toegang geeft tot de collecties van 48 nationale bibliotheken.
Laten wij eens beter kijken naar de site. Als ik bijvoorbeeld in de verschillende collecties zoek op Delft krijg ik aan de linkerkant van de pagina per bibliotheek te zien hoeveel items er te vinden zijn. Met natuurlijk de meeste hits bij de KB in Den Haag. Achter sommige resultaten staat een knop met see online. Ik verwacht een online bron, misschien een fulltekst… en krijg een popup met de catalogusentry van de KB waar ik eigenlijk niets mee kan. Ja, ik kan het boek aanvragen om het later op te halen in Den Haag. Ik heb geen lenerspas van de KB dus dat schiet niet op.
Wel aardig zijn de online tentoonstellingen die tot nu toe gemaakt zijn.
Ik struin nog even door de site, zie een knop zoek op online boeken en krijg precies dezelfde resultaten als bij de eerste zoekvraag. Als ik de collectie bijzonder items van Shakespeare opvraag (een suggestie door de Europese Bibliotheek gegeven) krijg ik een foutmelding als ik deze online wil bekijken.
Een beetje een tegenvaller dus. Wel een goed idee om alle collecties online samen te voegen maar een gebruiker wil meer dan wat er nu wordt geboden. Nu gaat de Europese Bibliotheek het komende jaar samenwerken met Europeana, misschien helpt dat.
Deze site bestaat inderdaad al een jaar of vijf. Is toen ontwikkeld door de KB Den Haag. Het werkt gewoon volgens het principe van metasearch, dus gedistribueerd zoeken in een groot aantal verschillende soorten databases (catalogi, digitale collecties, beeldbanken, etc.). Dat levert heel verschillende resultaten op. Sommige externe databases zijn af en toe ook niet beschikbaar. Sommige databases leveren alleen een link naar het record in de eigen catalogus, andere leveren ook extra opties (door een slim mechanisme in de full records zichtbaar gemaakt).
Ja, het is niet een echt uniforme zoekervaring, daarvoor zou er gebruik gemaakt moeten worden van harvesting en indexing.
Wanneer ga je naar Helsinki? Ik ben er vorig jaar geweest ivm EAHIL congres. Oa Terkko de medische bibliotheek bezocht.
Toch wel leuk dat je ons op die bib attendeert! Vooral die tentoonstellingen zijn de moeite, zoals je terecht opmerkt. Nog eens naar een stukje Hulthems Handschrift gekeken, naar Les Fleurs du Mal, de Quelle der Wünsche en Homeros. Wow. Waarschijnlijk ook elders te vinden, maar hier bij elkaar, slechts een secondenklikje, je hoeft (het) niet verder te zoeken …