De laatste tijd spookt er iets door mijn hoofd wat ik maar niet van mij af kan zetten. Als ik in deze tijd Informatie-Intermediair zou zijn zou ik me toch wel zorgen maken over wat me in de toekomst te wachten staat. Ik denk dan aan alle technische kennis die je als II moet bezitten om de vragen van de klant te kunnen beantwoorden.
Want we hebben de mogelijkheid tot:
- WIFI
- Eduroam
- inplugpunten
- portals
- VPN
En deze lijst zal alleen nog maar groeien. Op onze universiteit ondersteunen we vanuit de automatiseringsafdeling alleen maar PC-besturingssystemen. Maar wat doe je met Mac-gebruikers? Stuur je die dan weg als zij een vraag hebben? En wat doe je met al die overige technische vragen waarvan je soms niet eens weet waar het over gaat, proxy-instellingen hoezo…. wat moet je daar mee?
Ik zou me niet prettig voelen als ik moeilijke technische vragen aan een Infomatiebalie zou krijgen. Ik heb dan ook bewondering voor die collega´s die daar elke dag zitten (misschien onnodig te melden dat ik dus niet achter een balie zit, ik heb een veilige kantoorplek). Want dat het een moeilijke vraag zal zijn is logisch als een student voor je neus staat met zijn laptop en een beteuterd gezicht trekt.
Ik heb geen idee hoe andere bibliotheken hier mee om gaan. Krijgen de II´s cursus van de automatiseerders? Zorgen zij zelf voor opleidingen, extern bij GOO ofzo, om de kennis op te doen?
Of zeggen zij tegen de klant, sorry ik kan je niet helpen. Alsof dat goed is voor je naam. Een student zal het raar vinden dat je iets aanbiedt wat je niet kan ondersteunen. En zal het gevoel hebben in de kou te staan.
Is het dan zinnig om het niet aan te bieden? Om gewoon niet met je tijd mee te gaan? Ook dat lijkt mij geen optie. En daarom blijft het door mijn hoofd spoken. Ik heb namelijk ook geen antwoord.
Ik maak me daar ook een beetje zorgen over. De ontwikkelingen gaan harder dan ooit en het zal niet meevallen om alle medewerkers gelijkwaardige antwoorden te laten geven op dat soort vragen. Volgende maand bieden wij ook WIFI. De back-office zal veel verlaten moeten worden :-/
@ Edwin,
maar bij jullie worden de gebruikers met problemen dus geholpen door medewerkers van de Backoffice. Zijn dit II’ers of Automatiseringsmensen? Hebben jullie al een opleidingsplan in gedachten (zelf doen of uitbesteden).
Wat ik niet weet maar wat ik wel logisch zou vinden is als hier in UKB-verband of in groter OB-verband over wordt gesproken. Het is tenslotte iets wat meerdere bibliotheken aangaat.
M.
Atuomatisering komt bij ons in beeld als er echt technische problemen zijn. Alle vragen m.b.t. digitale collecties en bijbehorende hardware worden beantwoord door de mensen in de front- en backoffice.
We doen veel aan bijscholing. In de zomer gaan we weer van start met een cursus nieuwe media voor inlichtingenmedewerkers, waaronder ook wifi. Maar dat is meer een introductie dan een echte instructie.
Het zou inderdaad goed zijn als de hoofdlijnen aan bod zouden komen in overleg op landelijk niveau!
Nu zoekt iedereen toch zelf zijn weg en wordt dat wiel keer op keer……
@ Edwin,
Best bijzonder dat jullie cursussen verzorgen, bij ons moet iedereen er toch zelf een beetje uit proberen te komen en sommigen hebben dan iets meer technisch inzicht dan anderen.
Wat ik wel een goed idee vond (gesproken over tijdens CIL2006) is het opzetten van een soort license voor II´ers. Zeg maar een soort rijbewijs voor II. Een II moet dan bijvoorbeeld eens in de 3 jaar een examen doen om het rijbewijs te behouden. Hiermee zorg je ervoor dat het kennisniveau op peil blijft en een gebruiker altijd het antwoord krijgt dat met behulp van de nieuwste zoekmethoden is samengesteld. In dit examen kun je dan ook dingen opnemen als techniek (in de meest algemene zin bedoel ik, dus vragen als: wat is een wiki, hoe gebruik ik wifi en wat doe ik met vpn?)
Nu denk ik dat het lastig is om zoiets in Nederland op te zetten maar het idee erachter vond ik wel interessant.
M.