De nieuwe bibliotheekmedewerker

Het fijne aan Michael Stephens is dat hij heel overzichtelijk, en vaak in lijstjes, je bewust maakt van de dingen die belangrijk zijn in ons vak. Vandaag de post Ten Rules for the New Librarians. Met onder andere:

  • Read far and wide
  • Understand copyright
  • Use the 2.0 tools
  • Avoid technolust
  • Listen to the seasoned librarians
  • Remember the Big Picture

In de bibliotheek waar ik werk is een hele grote groep 50+ werknemers die binnenkort een voor een met pensioen gaat. Als dit gebeurd gaat er heel veel kennis verloren. Daarom hebben wij vorig jaar een intranet ingericht waar het digitale geheugen van de bibliotheek mee bewaard kan worden. Het systeem waar wij ons intranet mee onderhouden heet Livelink en is gemaakt door Open Text. Het is een eenvoudig systeem als je gewend bent om met computers te werken. Als je hier iets meer moeite mee hebt is het systeem iets ingewikkelder. Ik investeer daarom veel tijd (cursussen in kleine groepen of 1:1 uitleg) om ook deze groep mensen het systeem uit te leggen. Een groot deel van het digitale geheugen komt uit de hoofden van deze groep. In gesprekken die je dan voert leer je veel, over hoe het vroeger ging, hoe de dingen veranderd zijn, de angst voor de snelle veranderingen en het idee dat ze het niet mee bij kunnen (of soms willen) houden. Ik zie het als een van mijn taken om ook deze groep mensen vertrouwd te laten raken met nieuwe technologie. Maar besef me terdege dat het soms geen haalbare zaak is, je hoeft niet van alles op de hoogte te zijn en alle systemen te kennen.

Ik begrijp daarom heel goed dat Michael Stephens de aandacht wil vestigen op deze groep “ouderen” en dat hij zijn studenten wil vertellen dat zij ook met deze groep mensen moeten praten. Al is het alleen maar om de kloof tussen jong en oud te verkleinen.

Meer info: Tame the Web

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com