Dubbellezers & Dwarsliggers gaan bookfluencen – het verslag

Vorige week donderdag was het zover. Het tweede event dat het team Dubbellezers & Dwarsliggers organiseerden. Dit keer met het thema Bookinfluencen. Bekende Booktokkers, Bookstagrammers en Podcasters kwamen aan het woord in interviews en vragenrondjes. Meer dan 200 geïnteresseerden hadden zich ingeschreven. Uit het bibliotheekveld, maar ook uit het onderwijs en vanuit uitgeverijen was er belangstelling. En niet alleen Nederland, ook België was weer goed vertegenwoordigd.

En natuurlijk kun je van alles vinden van TikTok en Instagram, zeker als het gaat om privacy. Maar we willen ook dat jongeren boeken lezen. En deze middag ging vooral om inspiratie. We kunnen het altijd nog een andere keer hebben over privacy zaken en waar je nog meer aan kunt denken bij inzet van deze kanalen.

De video van de middag kijk je hieronder of op youtbube.

Collega Erik Boekesteijn en ik mochten de middag moderaten. We wilden van de deelnemers weten of zij er 10 juni ook bij waren en tot mijn grote verbazing zei 75% nee. Dus veel nieuwe mensen. Hadden we ons misschien toch even voor moeten stellen.

Het idee was om met een interview te beginnen met Antina van der Veen van Bookstagrammers.com. Antina werkte een paar jaar bij de Koninklijke Bibliotheek toen zij besloot voor zichzelf te beginnen en dit platform te starten.

Vervolgens zou Antina de Bookfluencers interviewen en dan was er tijd voor vragen. Het interview met de Bookfluencers was zo goed (en ook een beetje te lang) dan wij besloten met hen te beginnen. Ook de dingen die wij eruit haalden zijn interessant om na te kijken, dus mocht je tijd hebben (die video vind je hier).

3 bookfluencers zijn door Antina geïnterviewd. Online vind je ze hier:

Dilayra

Noah

Leora

Antina sprak met hen over de soorten content en de verschillende platformen. Over trends en waarom sommigen posts het beter doen dan anderen. Over authenticiteit en dicht bij jezelf blijven. Over betaalde content en campagnes en of je dat juist wel of niet moet doen. Diversiteit en vooroordelen kwamen ook aan bod. En de afsluiter waren tips van deze influencers voor de bibliotheek. Want dat wilden we vandaag bereiken, bibliotheken helpen om Young Adults aan zich te verbinden en communities te bouwen. Dit interview deden we dat met jongeren.

En in het tweede interview deden we dat met (jonge) bibliotheekcollega’s die geïnterviewd werden door Marjolein Hordijk van OBGZ. Zij sprak met Mieke van Eijsden (Bibliotheek Utrecht) en Merel Kuitert (Bibliotheek Meierijstad / NOBB).

Elke laatste woensdag van de maand heeft Mieke een YA Live over jongerenboeken.

Merel gebruikt Instagram voor Booksbeerandbeyond.

Maar ze maakt ook content voor jongerenbieb.

En sinds kort ook voor de podcast je moet je boek houden!

Wat ik meeneem uit dit interview is dat de Bookstagram community een hele open community is. Waar soms trends en seizoenen een grote rol spelen. Maar waar je altijd je vragen kwijt kan. Dat de huisstijl van de openbare bibliotheek jongeren niet aanspreekt. En dat je met geen financiële middelen en weinig tijd toch onwijs gave dingen kan doen en bereiken. Je moet alleen wel durven. En leuk vinden. Anders wordt het niets.

Kon je er niet bij zijn 9 december kan vind je de opname van de middag hierboven en op youtube. De hele opname van de bookfluencers geïnterviewd door Antina vind je hier ook, net als de opnamen van de bijeenkomst op 9 juni die ging over collectie en programmering voor YA. Vragen die gesteld zijn in de chat maar die we niet konden behandelen vind je op de Jongerenpagina van biebtobieb.

Het Dubbellezers & Dwarliggers team wil graag volgend jaar ook interessante en spannende bijeenkomsten organiseren. Heb je een idee voor een onderwerp of kun je ergens hulp bij gebruiken. Laat het ons weten!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com