Een bibliotheek-toolbar op de website van de bibliotheek

Als webcoordinator ben ik regelmatig bezig met het nadenken over de vormgeving van de bibliotheekwebsite. Een zoekfunctie op elke pagina is nu nog niet aanwezig maar wel een hele grote wens. Nog mooier zou een geintergeerde toolbar in de browser zijn waarmee de gebruiker direct kan zoeken in verschillende bestanden (catalogus, digitale bronnen, elektronische tijdschriften, repositories, etc.). Een groot aantal voorbeelden van deze toolbars zijn te vinden op de website van Libsucces.org.Een mooi voorbeeld is zonder meer de Yahoo Toolbar om te zoeken in aangesloten WorldCat bibliotheken, met de volgende features:

 • Locate library content using OCLC’s WorldCat database
 • Search from anywhere on the Web
 • Personalize your Internet experience with a variety of Yahoo! services
 • Access your Toolbar from any PC

Yahoo Toolbar
Vooralsnog alleen te gebruiken met IE 5.0 of hoger.

Bron: Librarian in Black

2 thoughts on “Een bibliotheek-toolbar op de website van de bibliotheek”

 1. @ Gerard

  Dat is een post van best een tijd geleden. Ik heb een excuus dat ik het nog niet gelezen had – ik deed toen nog niet aan weblogs lezen en rss-readers 🙂

  Ik vind vooral jouw reactie op een van de commentaren interessant – de balk gebruiken op mediatheekpc´s. En zo´n balk dan zo aanbieden dat de gebruikers thuis kunnen kiezen. Natuurlijk moeten zij dan ook alles nog steeds kunnen als zij de balk niet willen gebruiken. Maar volgens mij wordt die mening door meerdere mensen gedeeld. De voorbeelden die ik zag op de overzichtspagina vond ik wel indrukwekkend. Jammer genoeg van bibliotheken in het buitenland (er is een link bij van de Universiteit van Groningen maar op die website zag ik niets terug wat op een zoekbalk leek)

  Ik zal eens een balletje opgooien bij ons in de bieb en misschien wordt het dan wel iets.

  M.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com