Een e-card in plaats van een biebkaart

Ik kan mij vergissen maar volgens mij is het in Nederland niet gebruikelijk om e-card aan te bieden als dienst van de bibliotheek. Ik bedoel dan geen e-cards met leuke plaatjes die je aan iemand kan e-mailen, maar een e-card om toegang te krijgen tot de elektronische bestanden van de bibliotheek. In de bibliotheek waar ik werk en in degene waar ik werkte kon je wel een dagaccount krijgen om vervolgens achter een computer in de bibliotheek datgene te zoeken/printen dat je nodig had. Maar het is niet zo dat je vanuit huis een e-card aan kan vragen om daarna de online databases door te spitten. En waarom eigenlijk niet. Het is toch ontzettend handig voor de gebruiker die – als hij verder niets nodig heeft van de bibliotheek – om op deze manier wel lid te worden.

De openbare bibliotheek van San Fransisco leek het wel een goed idee en dus bieden zij voor iedere inwoner van de stad deze dienst aan. En als de gebruiker dan een boek wil lenen moet hij zijn e-card laten omzetten naar een echte biebkaart om vervolgens de geleende items op te halen. De e-card is vier jaar geldig en je kan er ook ebooks en muziek mee zoeken en downloaden.

Het is niets nieuws en veel andere bibliotheken doen het al (waaronder Contra Costa County Library, SNAP, BPL, etc.) Maar Nederlandse voorbeelden vind ik niet. Heeft dit te maken met de licentiemodellen van de uitgevers of hebben wij er gewoon nooit bij stil gestaan dat dit een mogelijkheid is.

Met dank aan: Librarian in Black

Gebruikt beeldmateriaal is afkomstig van Flickr – Card Catolog van a trying youth

3 thoughts on “Een e-card in plaats van een biebkaart”

  1. Hier hebben we inderdaad te maken met licentiemodellen, gebruik van databanken is bijna altijd alleen toegestaan voor een beperkte gebruikersgroep. Weet niet precies hoe het bij OB’s is, maar bibliotheken in het hoger onderwijs moeten contractueel beloven dat ze alleen toegang tot de content bieden aan studenten en medewerkers van de eigen instelling.

    Ironisch, maar als de databank-budgetten van al die OB- HBO en UB bibliotheken op één hoop gegooid zouden worden, dan zouden daar (schat ik zo in) met gemak nationale licenties voor afgesloten kunnen worden.

  2. De meeste U. bibliotheken hebben het in de licenties naast medewerkers en studenten ook voor ‘walk-in’ users afgedekt. We zijn uiteindelijk een publieke instelling.
    Maar voor elektronische visit by users voorzien de licentie modellen niet. Ik denk dat niemand daar ook aan gedacht heeft. Ik denk dat uitgevers dit ook niet een twee drie gaan toestaan. Dat is nu precies een vijver waar zij ook in willen vissen.

  3. @Gerard, @WoW!ter,

    vreemd is het wel dat het in Amerika wel mag en bij ons niet. Uiteindelijk hebben we het waarschijnlijk over dezelfde uitgevers…. Kan mij namelijk niet voorstellen dat ze in de VS enorm veel meer betalen voor de databanken. Ik denk dat zij de licentiemodellen ruimer interpreteren dan wij. Iemand met en e-card is ook al, soort van, lid van de bibliotheek en dus is toegang toegestaan.

    M.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com