Een tweede werkbezoek naar Praag

Van 3 tot 6 april was ik in Praag om met de Liber Architecture Group het seminar van 2012 voor te bereiden. Nu was ik al eerder in Praag, met hetzelfde doel. Alleen toen bezochten we bibliotheken in Praag en nu gingen we naar twee bibliotheken buiten Praag. Het voordeel van een voorbezoek is dat je niet voor verassingen komt te staan tijdens de werkbezoeken die bij het seminar worden georganiseerd.

Op maandagochtend vroeg vertrokken we naar de onderzoeksbibliotheek van Hradec Kralove.

Het gebouw heeft de vorm van een X, met in het centrum het trappenhuis. Een gedeelte van de X is bestemd voor depot, een gedeelte voor kantoren en twee gedeelten zijn toegankelijk voor bezoekers. Het gebouw is een ontwerp van Projektil architekti uit Praag.

De betonnen gevel met ronde ramen doet denken aan een gatenkaas. Maar het is zeker een bijzonder gebouw te noemen. De bibliotheek opende in september 2008. Het gebouw telt vijf verdiepingen en in een punt is de begane grond open gelaten, zodat je onder het gebouw door kan lopen zonder naar binnen te hoeven gaan.

Tussen de boekenkasten vind je open studieruimtes met lange tafels en een enkele vaste pc om in de catalogus te zoeken. Wil je op internet zoeken dan moet je naar een apart gedeelte. Hier zit een bibliotheekmedewerker die je registreert in de gaten houdt wat je online uitspookt.

Wat ik apart vond waren de loungeplekken (zie foto hieronder). Deze zijn gesitueerd op de kopse kant van het gebouw. Grote ramen over de gehele gevel zorgen voor een bijzonder uitzicht. Maar als ik aan loungeplekken denk dat zie ik geen tafels met stoelen voor me, maar banken en lage tafeltjes. Desnoods zitzakken, maar geen studieplekken. En als de plekken dan als studieplekken gebruikt worden dan mis ik stopcontacten. Maar na even zoeken vond ik deze onder tafel.

Voor onderzoekers die enige tijd in stilte wilden studeren zijn aparte kamertjes gemaakt die je kan reserveren. Wat je in Nederland niet tegenkomt maar hier wel zijn dichte deuren. Je kan niet zien wat er in het kamertje gebeurd.

Na de lunch in Hradec Kralove gingen wij per bus naar Liberec. Hier bezochten we ook een onderzoeksbibliotheek die tevens openbare bibliotheek is.

De directeur ontving ons en zij vertelde dat de bibliotheek staat op de grond waar eerst de synagoge van de stad stond. Daarom is aan de linkerkant van het gebouw de synagoge ingebed in het gebouw (meer uitleg waarom staat op een plateau, foto daarvan vind je hier). Na een rondleiding in de synagoge kregen wij een rondleiding in de bibliotheek. De sfeer in dit gebouw was compleet anders dan in Hradec Kralove. Ik denk dat dit komt omdat de bibliotheek ook door ouders met kinderen wordt bezocht.

In de bibliotheek staan grote posters waarop uitgelegd wordt aan kinderen hoe je een boek niet moet gebruiken. Zoals deze: gebruik het boek niet als paraplu.

Het gebouw is open en licht. Er zijn veel doorkijkjes en gezellige zitjes. Vanuit het trappenhuis kijk je door het hele gebouw heen.

Op de gevel staan namen van beroemde auteurs, waaronder ook een paar Nederlandse.

Volgend jaar april vind het Liber Architecture Group seminar plaats in Praag met werkbezoeken naar onder andere deze twee bibliotheken. Het programma is bijna klaar en zal binnenkort op de website verschijnen. Ben je bezig met een herinrichting van de bibliotheek, of denk je na over een nieuw gebouw dan is dit seminar zeker de moeite waard om te bezoeken.

Twee extraatjes in Praag. De brug met de slotjes die ik al heel lang een keer wilde zien en waar ik per ongeluk langs kwam.

En een kunstwerk van boeken in de Openbare Bibliotheek van Praag. Deze tip kreeg ik van de jongen in het hotel. Overigens was dit design hotel ook zeker een aanrader.

Meer foto’s van dit werkbezoek staan op Flickr.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com