Flirtende websitebezoekers

Via Libririan in Black word ik gewezen op een nieuw artikel van Jakob Nielsen over flirtende websitebezoekers.Nielsen ziet twee duidelijke trends:

 • Users flitter between sites. Users gather snippets of information from multiple, competing sites to build a thorough understanding of a specific problem.
 • Users interleave visits to different site genres. Users alternate between vendors, retailers, and reviews, using search engines as a hub.

  De oplossing volgens Nielsen is provide all the information users need. Fail this and you’re inviting users to leave, which they’ll do so soon enough anyway. In particular, your site should show prices. If users need to search out other websites to get their questions answered, they’ll likely discover alternative solutions to their problems elsewhere rather than explore your site’s options. The more clumsy and less informative a site seems, the faster users will abandon it.

  Librarian in Black geeft de trends van Nielsen een bibliotheektintje. Zij ziet gebruikers die naast het zoeken in de catalogus een kijkje nemen bij Amazon om de prijs van het boek op te zoeken. Als de prijs van het boek niet te hoog is zal de gebruiker overwegen het boek te kopen (en thuis te laten bezorgen) en maakt de keus om het dan niet aan te vragen in de bibliotheek. Zij ziet ook studenten zoeken in Google terwijl zij in de databanken informatie over hetzelfde onderwerp opvragen.

  Het voordeel van zoeken in Amazon boven de catalogus is dat er op de site van Amazon reviews van een boek te vinden zijn. Daarnaast bezorgt Amazon de boeken thuis, een dienst die de bibliotheek vaak nog niet heeft. Ook het ophalen van boeken is voor de bibliotheek een probleem terwijl als je het boek hebt gekocht je het kan houden, of kan doorverkopen via internet om zo nog wat geld er voor te krijgen als je het boek toch niet meer gebruikt.

  Whisper (van Talis) combineert een aantal van bovenstaande mogelijkheden in een nieuwe site. Als je een zoekopdracht hebt opgegeven en ziet welke boeken de bibliotheek in zijn bezit heeft, geeft het klikken op een titel de prijs van het boek weer bij Amazon. Hieronder is een veld opgenomen voor Google met in het zoekveld het ISBN van het boeken. Klikken op search geeft een nieuw venster met de Google zoekresultaten van het betreffende boek. Bijzonder mooi initiatief.

  Bron: Jakob Nielsen
  Via: Librarian in Black
  Meer info over Whisper: Whisper

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com