future centers en universiteitsbibliotheken

Afgelopen vrijdag was ik in Breda bij Future Center ‘De Werf”. Ik kreeg een mooie waaier met uitleg over wat een Future Center is en waar je ze op deze wereld kan vinden. De waaier begint met een duidelijke quote.

the best way to predict the future is to co-create it

In een Future Center kun je dromen, denken, leren, spelen en werken. Met een duidelijk doel: de toekomst. Future Centers zijn in de jaren ’90 ontstaan en inmiddels bestaan er meer dan 40 wereldwijd. In Nederland vind je Future Centers in Amsterdam, Utrecht en Breda. Gekoppeld aan bedrijven zoals Rijkswaterstaat en de Belastingdienst. Een Future Center faciliteert de beste condities om mensen te verbinden, samen te werken en aan teambuilding te doen, om ideeen te genereren, bronnen te ontdekken en beslissingen te nemen. Het DNA van Future Centers is als volgt:

thinking dreaming playing work environment / past <> present <> future / organisational and personal growth / multiple perspectives and multi-disciplinary work / contactivity / opportumity for time out / futurizing / continuity and discontinuity / co-creation and collaboration / meeting people and equal terms / systematic and facilitated / results and impact focus

Alweer anderhalf  jaar geleden bezocht ik MindLab in Kopenhagen en vrijdag kwam ik er achter dat dit ook een Future Center is. Vrijdag was de laatste dag van de Future Center summit die woensdag was begonnen. Ik kwam in een groep terecht die al twee dagen met elkaar optrok en dat is best apart. Maar het ging goed. Ik heb gesproken met zzp-ers, mensen van de universiteit Maastricht, Duitsers, Jappanners en Engelsen.

De eerste presentatie was van Simone Ritter van de universiteit van Nijmegen.

simone_ritter

Ritter nam het publiek mee in een wereld van creativiteit, waarom creativiteit zo ingewikkeld is, hoe het brein werkt en hoe we het brein kunnen helpen om creatiever te zijn. Na haar presentatie mochten we op avontuur. We werden in teams verdeeld en kregen een kaart, stickers, een kompas en een muntje (dat we konden inzetten voor hulp).

kaart

Van elke ruimte was er een sticker en op de kaart waren teksten te lezen die verbonden moesten worden aan de ruimtes. We gingen aan de slag. Kwamen in ruimtes zoals het theater, de camping en andere ruimtes met hele mooie namen. We gingen op zoek naar ruimtes waar heden/verleden en toekomst samenkwamen, een ruimte waar je schakelt tussen 6 verschillende richtingen en een ruimte waar je je jong en actief voelt.

kamerboven

Ons team bestond uit Nederlanders, Duitsers en Engelsen. Terwijl we de ruimtes bezochten hadden we interessante gesprekken met elkaar en bedacht ik me of het mogelijk was om als universiteitsbibliotheek een Future Center voor de universiteit te zijn.

hetteam

Als je je verdiept in Future Centers dan valt op het dat om fysieke ruimtes gaat, die inspiratie en creativiteit teweegbrengen en waar je je vrij kan voelen. Het gaat om denken over de toekomst. Binnen een bepaald bedrijf (dus dat kan ook binnen een universiteit zijn). Regels en ja-maar denken worden zoveel mogelijk buiten de deur gehouden. Er zijn mensen die facilitator zijn en er dus echt in gespecialiseerd zijn (misschien zelfs wel gecertificeerd). Dus of je nu hulp nodig hebt bij een project, andere inzichten kan gebruiken voor een product of wil je sparren, gebruik dan een Future Center.

…… ik zie mogelijkheden. Ik weet dat er iemand in Maastricht is bij de universiteitsbibliotheek die ook is geïnspireerd…… en ik hoop dat we er binnenkort eens verder over kunnen bomen. Misschien met meer mensen. Wil je daar bij zijn, laat het mij dan even weten, dan stuur ik je een uitnodiging.

Natuurlijk maakte ik meer foto’s – je vind ze hier.

One thought on “future centers en universiteitsbibliotheken”

  1. Het Project de Werf ken ik al van het begin. Ik sta steeds weer te kijken hoe de mensen van de Werf en de omgeving (een oud pand aan een singel in Breda) steeds weer kunnen inspireren. Er te gast zijn was altijd feest, er nu over lezen en je foto’s bekijken ook!

    Ik wil graag verder praten wat we in Delft kunnen doen dat niet alleen gaat over ‘denken’. Als delfts ingenieur leerde ik dat het ook gaat over ‘maken’. Ontwerpen is de schakel ertussen

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com