Gamen en de bibliotheek – wat ik tegenkwam de afgelopen week

De afgelopen weken ben ik weer een aantal artikelen tegengekomen met het thema gaming (niet allemaal gerelateerd aan de bibliotheek) die ik de moeite waard vind om hier even kort te noemen.

De afgelopen dagen hoor ik van verschillende collega’s, vrienden en online contacten dat Sinterklaas een Wii of een PS3 heeft gebracht. Vaak gaat dit om mensen met kinderen die dan toch overstag zijn gegaan. In de Margriet stond vorige week zelfs een artikel over een kindje dat bleef zeuren bij zijn ouders om een Wii, het artikel ging over verwennen. Nu denk ik niet dat het verwennen is als je je kind een Wii cadeau doet. Ik vind het namelijk slim om het kind te leren om te gaan met een nieuwe manier van vaardigheden verwerven. Dat je dat kind dan vervolgens overlaadt met heel veel andere cadeau’s, tsja dat is misschien niet zo’n heel goed idee. In het artikel in de Margriet kwam ook een moeder aan het woord die een briefje van Sinterklaas in de schoenen van haar zoons had achtergelaten. Sinterklaas beloofde een Wii als de kids de oude PS2 in de schoen achterlieten. Deze konden de ouders dan verkopen op Marktplaats en dat geld gebruiken voor de aanschaf van de Wii. Lekker creatief vind ik dat.

Maar om even terug te komen op de berichten van de afgelopen tijd die ik tegenkwam en die over gamen gaan. Allereerst een artikel op Nintendo Wii Nieuwslog. Een lijstje, die zie je veel aan het einde van het jaar. Een lijstje met de best verkochte games van 2008. Met op nummer 1 Call of Duty 4. Het nadeel van lijstjes is dat het niet heel veel zegt als er niet meer informatie wordt gegeven. Zijn dit de best verkochtte games in Nederland of wereldwijd en wat is de bron van dit lijstje? Jammergenoeg geven de makers van deze site deze informatie niet.

Waar zij wel aan bronvermelding doen is bij het artikel over de toekomst van de verkoop van consoles en geven zij een schatting van het aantal verkochte consoles in 2019. 190 miljoen wereldwijd…… dat zijn er nogal wat. En de meeste zullen ook aangesloten zijn op internet volgens het onderzoek van de The Diffusion Group.

Wordt Wiiën het woord van het jaar 2008? Het is mogelijk, als er maar genoeg mensen stemmen op het woord op de site van Van Dale. Om het woord uit te leggen voor de mensen die geen idee hebben wat het is geeft Van Dale een link naar een promofilmpje op YouTube.

Gamen in de bibliotheek. Tuurlijk! Maar nu ook gamen in het jongerencentrum (is vast niet nieuw). Chillout Beilen heeft een speciale Wiiruimte ingericht en de Wii die was afkomstig van de gemeente waar de Jeugdraad de console aan had gevraagd.

Tom Gerichhausengaf op de bibliotheek20.ning een link naar een filmpje van de opening van een game-zone bij hem in de bibliotheek. De CODA (bibliotheek Apeldoorn) gamezone is geschikt voor kids van 6-12 jaar. Het insluiten van de video is binnenkort beschikbaar dus voor nu even de link. De opzet is klein (2 Wii’s en 1 PS3) maar er zijn veel kids die enthousiast spelen.

Infocaris schrijft over een game die je op een wel heel bijzondere manier kennis laat maken met de schilderijen van Van Gogh.

Over de gamezone van de bibliotheek van Almere heb ik al eerder geschreven en ik vraag me af hoe het ermee staat. Ik lees namelijk her en der berichten dat het niet zo goed gaat met de nieuwbouw en dat het nieuwe gebouw pas eind 2009 open zal gaan, een jaar later dan verwacht. In een pdf die ik vind over de gamezone van de OB Almere lees ik onder andere over een spel dat een student van de UvA heeft gemaakt voor de bibliotheek.

Het spel laat de kinderen een quiz uitvoeren die te maken heeft met boeken. Ook moeten de spelers een aantal figuren ordenen. Het spel wordt niet bediend met een muis of een joystick, maar met bewegingen voor een camera.

Vragen die in het spel worden gegeven beantwoorden de kids al bewegend. Het spel duurt ongeveer 5 minuten.

Meer informatie over het onderzoek en het spel (inclusief een filmpje) is te vinden op de homepage van de contactpersoon van de UvA.

En dan nog wat onderzoeken die ik tegenkwam.

En dan als laatste het bericht dat mij via mijn blog bereikte. Niet echt een bericht maar een verzoek om mee te doen aan een forum dat ProBiblio organiseert op 20 januari 2009 met als statement is: Gaming. Een middel in de strijd van de laaggeletterheid? Ik heb uiteraard ja gezegd.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com