Gaming in Delft?

Na maanden stilzwijgen denk ik dat dat nu wel doorbroken mag worden. Gaming in Delft komt er aan. Dhu, gaming in Delft, hoe, wat waar, wie?

Een aantal maanden geleden zaten Erik, Jaap en ik op een terras in Delft. Het was vlak na het uitkomen van de Gaming documentaire – voor hen die Erik en Jaap niet kennen, zij werken bij DOK (de openbare bibliotheek in Delft). Vorig jaar tijdens The Internet Librarian in Londen ontmoette ik hen voor het eerst. Wij brainstormden over een samenwerking tussen DOK en de bibliotheek van de TU Delft. Goed, op het terras, een aantal maanden geleden werd het samenwerkingsplan iets concreter.

Het plan: GAMING! Het hoe, wat en waarom werd nog concreter toen wij met Igor Mayer (docent TU delft) gingen praten. De eerste versie van een projectplan was een feit. Het projectplan bestaat uit drie werkpakketten.

 1. Gaming & New Literacy
 2. Gaming Between Books
 3. Behind the Games: Monsters, Music & More

Werkpakket 1 is een congres met als thema Gaming & New Literacy (werktitel). Twee tracks, een voor gaming en onderwijs en een voor gaming en bibliotheken.
Werkpakket 2 gaat om de hands-on-experience. Dus gamen!! Wedstrijden, jongeren tegen studenten van de TUD. Denk aan dance-dance-revoltion, PS, Nintendo DS en Wii. En dat allemaal tussen de boeken, dus in de bieb.
Werkpakket 3 gaat om alles achter de schermen van games. Wij willen jongeren en ouders laten zien wat er allemaal komt kijken bij het maken van een game. Ook willen wij een bibliotheekgame laten ontwikkelen door studenten die afstuderen, van verschillende opleidingen in Zuid Holland.

Ambitieus? Absoluut! Haalbaar? Zeker weten! We beginnen in november met de game-avonden en sluiten af met de ontwikkelde game volgend jaar zomer. Het symposium zal in februari 2008 plaatsvinden.

Ik heb heel lang van mijzelf mijn mond moeten houden over dit plan. Ik wilde eerst zeker weten of wij het rond konden krijgen met de financien. En vandaag kwam het verlossende mailtje, met de financien zit het goed. Wij kunnen van start. Ik heb er enorm veel zin in. Ik kijk uit naar de samenwerking met DOK. Ik zie onzelf als drie overenthousiaste bibliotheekmensen die iets aan de bibliotheek willen toevoegen en die denken dat gaming daar een onderdeel van is. Er moet heel veel gedaan worden, veel georganiseerd en veel gesprekken moeten worden gevoerd. Maar wij zijn er klaar voor.

De komende maanden zal ik dit weblog gebruiken om over de vorderingen van ons project te schrijven. Zodra de datum van het symposium vaststaat zal ik die hier bekend maken. Lezers ik reken op jullie komst!

12 thoughts on “Gaming in Delft?”

 1. Gefeliciteerd meis! Veel plezier met de komende voorbereidingen.

 2. Cool. toen ik vorig jaar in london de presentatie zag van Andrew Lewis en later mijn collega’s hoorde klagen over de interesse bij de informatievaardigheden lessen, heb ik ook kort zitten na te denken over het maken van een informatievaardigheden game (klinkt saaier dan ik het er uit wilde laten zien). Maar tijd en kennis gebrek heeft me er verder niet mee aan de gang laten gaan.

  Fantastisch dus dat jullie het wel op hebben gepakt. Ben erg benieuwd naar alle ‘producten’ die uit jullie brein zullen komen. hou ons op de hoogte en ik ben zeker van de partij op dat congres. :o)

 3. Hoi Moqub,

  Wat geweldig! Ik loop zelf al jaren rond met ideeën over een spel met als thema mediawijsheid. Ik hoop dat in jullie spel dat thema aan de orde komt! Het enige jammere van je bericht: ik moet nog zoveel geduld hebben. Februari 2008: weet je wel hoe lang dat nog duurt? Nou ja, ze zeggen dat je voor het beste resultaat altijd ‘even moet wachten’. Dan wordt februari 2008 zeker een superresultaat 😉

 4. @ allemaal,

  dank jullie wel voor de reacties. Het doet mij goed om te zien dat er zoveel anderen net zo enthousiast zijn als wij. Margreet – wij wilden eerst alles in november van dit jaar doen, maar helaas dat was niet haalbaar. Februari is zorgvuldig gekozen, ook al is het lang wachten. Ik hoop, nee ik weet, dat het de moeite van het wachten waard zal zijn 🙂 Graag babbel ik nog een keer met jou over jouw ideeen. Ik neem binnenkort zeker contact met je op. Informatievaardigheden wordt een onderdeel van het spel. Andere ideeen en invalshoeken zijn uiteraard welkom!

  M.

 5. Gefeliciteerd! Ik ga je verslagen hierover zeker volgen, vooral de ontwikkeling van een bibliotheekgame in wp 3.

 6. Fijn dat de pingels eindelijk geregeld zijn, nu kun je beginnen met het echte spel! Heel stoer vind ik ze, jullie plannen, ben echt heel benieuwd naar hoe het allemaal gaat uitpakken. Stiekem hoop ik een beetje op het sneeuwbaleffect, dat alle bibliotheken worden aangestoken door het gaming-virus. Zou wel mooi zijn he, in je pauze even luchtgitaar spelen op de WII?

 7. Graag informeer ik jullie ook over de pilotgame die OB Heerlen heeft gemaakt in het kader van ons jaarlijkse evenement Boek in Beeld. Dit is een eerste aanzet (met beperkt budget!) voor een game die we later graag nog willen uitbreiden. Ook met meer (culturele) partners in de regio.
  De naam van deze game is Coriovallum Complot. Coriovallum is de oude Romeinse naam voor de stad Heerlen….
  Het spel is te vinden onder http://www.complot.cc

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com