Het is zo eenvoudig

cards.jpgVorig jaar zag ik de kaartjes van Starbucks al en heb ik er een meegenomen. Dit jaar nam ik er weer een paar mee. Waarom? Omdat ik het idee erachter goed vind en de kaartjes mooi zijn vormgegeven. Met Gerard sprak ik over de kaartjes. Starbucks biedt zijn klanten namelijk aan om een kaartje mee naar huis te nemen, er geld op te zetten dmv creditcard en te gebruiken in een van de Starbuckswinkels. Hoe simpel is het. Hoe simpel is het voor een bibliotheek om dit idee over te nemen.

Weg met die saaie bibliotheekkaarten, gewoon fleurig vormgegeven wegwerpkaartjes waar gebruikers een saldo op kunnen zetten. En dan bijvoorbeeld voor 1 euro een boek kunnen lenen in de bieb. Natuurlijk zie ik al verschillende beren op de weg. Gebruikers moeten geregistreerd zijn in een database, want stel dat zij een boek niet terugbrengen dan wil je weten wie het is. Maar als iemand zijn creditcard gebruikt om geld op de kaart te zetten dan weet je toch wie die persoon is, dan kun je als die persoon zich misdraagt hem/haar blocken. Maar als mensen zo’n wegwerpkaartje gebruiken dan heb je geen binding met deze klant. Of juist wel? Is het gebruik van een kaartje, omdat je graag boeken leent zonder lid te worden, misschien wel zo’n bewuste keuze van die klant dat extra binding niet meer nodig is? Ik lees boeken, maar niet zoveel om een lidmaatschap van de bibliotheek te willen hebben. Voor mij zou zo’n kaartje een uitkomst zijn.

Starbucks heeft over dit concept nagedacht en goed ook! Waardeer een kaart op voor een vriend(in), geef een kaart cadeau aan familie en vrienden en voor bedrijven is het zelfs mogelijk om kaarten te kopen voor werknemers of als relatiegeschenk te gebruiken.

Nu heb ik begrepen dat Starbucks binnenkort op Schiphol wordt geopend… *zuch* vast en zeker na de incheckbalies. I love Starbucks – dat moge inmiddels duidelijk zijn.

Meer info: Starbuckscard

9 thoughts on “Het is zo eenvoudig”

 1. Ik heb bij de boekwinkel ook al van dit soort kaartjes gezien (iets minder mooi vormgegeven). Zeker een leuk concept en makkelijker dan een standaard boekenbon.

  Voor het aanschaffen van fysieke goederen kan het dus zeker een heel mooi middel zijn. Voor het uitlenen van goederen ben ik nog niet helemaal overtuigd of dit zal werken.

 2. @ Jeroen vB,

  ik ook niet, maar het is te proberen toch? Ik werk alleen niet in een OB of boekhandel 🙁

  M.

 3. Bijenkorf kent ook zo’n concept: je neemt een (gratis) kaartje en laat deze aan de kassa opladen met een bedrag naar keuze. Het voordeel van dit soort kaarten boven een bon is dat het tegoed niet tegelijk hoeft te worden uitgegeven. Zo won ik in de Bankgiroloterij een Bijenkorfkaart met 100 Euro erop. Daar heb ik toch mooi een jaar lang kleine kadootjes (voor anderen én mezelf) van kunnen kopen!

  Het lijkt me inderdaad moeilijker om een dergelijk concept in de bibliotheek toe te passen maar ik zie zeker mogelijkheden!

  Enne… die Starbucks komt inderdaad na de incheck 🙁

 4. Ik werk wel in de OB (Zeeuwse Bibliotheek) en zie best mogelijkheden. Los van boeken lenen (dat moet op te lossen zijn als we niet vanuit de beperkingen maar vanuit de mogelijkheden denken) zou je zo’n kaart ook kunnen gebruiken voor het bijwonen van lezingen en concerten, afrekenen van fotokopieën/prints, kopje koffie in het Leescafé, downloaden van muziek, hoorcolleges….

  Was gisteren overigens op Schiphol, maar heb Starbucks gemist….

 5. @ Sybilla,

  cadeautjes kopen is altijd leuk! Boeken voor anderen lenen misschien ook wel met zo’n kaart. Of zoals Henk schrijft kopieren, concerten bijwonen en andere dingen die de bibliotheek organiseert.

  Ik denk dat als je het zou willen proberen als bibliotheek er altijd mogelijkheden zijn… Maar je moet het wel willen 🙂

  M.

 6. Er is al langer een Starbucks in Nederland. In het hoofdkantoor van Nike dacht ik. Maar dat hebben ze snel gesloten voor buitenstaanders. Geen kennisen daar? 🙂

 7. @ Smetty,

  haha en dan linkedinnen en vragen of wij langs kunnen komen. Producten testen om over te bloggen. Ben alleen geen hardloper. Maar daar kunnen wij Danielle voor meenemen natuurlijk 🙂

  M.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com