Knowledge for sale : are America’s public libraries on the verge of losing there way?

Met dank aan Librarian.net waar ik dit artikel vond.In het land waar er meer openbare bibliotheken zijn dan MacDonalds gaan er geluiden op dat het bestaan van de openbare bibliotheek bedreigd wordt. Critici zeggen dat de onstane crisis het gevolg is van het kapitalisme en misschien zelfs van de democratie.


In het artikel wordt vervolgens in het kort ingegaan op het onstaan van de openbare bibliotheken en het feit dat zij nog steeds doen waar zij goed in zijn, het selecteren, aankopen en ter beschikking stellen van bronnen van de menselijke beschaving en de gebruiker helpen bij het vinden van die bronnen.De vraag komt op waarom dan de een na de andere openbare bibliotheek genoodzaakt is zijn deuren te sluiten. Veelal heeft dit te maken met geld, iets wat de overheid steeds minder wil investeren in openbare bibliotheken. Daarnaast wordt door de overheid de openbare bibliotheek gezien als een plaats waar de gebruiker zich moet kunnen amuseren en waar de bibliotheek onderdeel is van een veel groter geheel. Als gevolg hiervan zoeken openbare bibliotheken samenwerking met Starbucks en MacDonalds. Bibliothecarissen worden vervangen door managers want er moet geld binnengehaald worden om te kunnen blijven bestaan. Ook wordt er geld gevraagd voor de diensten die de bibliotheek in dit nieuwe concept aanbiedt. Collecties gaan op elkaar lijken omdat iedereen aankoopt wat veel gelezen wordt. Ook komen steeds vaker gebruikers naar de bibliotheek om gebruik te maken van de computers en internettoegang die wordt aangeboden. Zolang er geld wordt gestoken in de aanschaf van nieuwe pc’s zal het boekenbudget hieronder leiden.

De moderne bibliothecaris wordt een e-bibliothecaris aangezien steeds meer diensten digitaal worden aangeboden en contact met de gebruiker veelal via internet en e-mail verloopt. En toch is volgens de schrijver de bibliothecaris creatief genoeg om met deze nieuwe trends en diensten om te gaan. Samen met de gebruikers komen zij in opstand en doen zij er alles aan om de openbare bibliotheek te laten overleven.

Een paar tips voor de gebruikers:

  • geef bij de bibliotheek aan welke boeken jij in de collectie zou willen opnemen
  • zoek contact met mensen die verantwoordelijk zijn voor het beleid/geld/politiek
  • bezoek regelmatig weblogs die over het onderwerp schrijven en geef steun aan mensen die hun best doen om de bibliotheek te laten voortbestaan

In Nederland zal het zo’n vaart niet lopen – ook al geloof ik wel dat kleine bibliotheken steeds vaker in grotere verbanden op zullen gaan. De politiek ziet nog steeds wel het belang van een de openbare bibliotheken. Ik kan er naast zitten, ik bevind met niet in die hoek van het vakgebied. Toch vond ik dit artikel wel interessant om te lezen, je kan maar beter voorbereid zijn als de Amerikaanse wind deze kant op komt waaien.

Bron: Knowledge for sale (pdf)

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com