Veel bibliotheken hebben te maken met een ander soort gebruikers. Niet boeken zijn belangrijk maar online bronnen. Het uiterlijk van de bibliotheek zou hier eigenlijk op aangepast moeten worden maar veel bibliotheken zien er nog net zo uit als 30 jaar geleden. Tracey Caldwell heeft hier een artikel over geschreven. Volgens haar zijn de bibliotheken begonnen met een tegenoffensief, niet voor esthetische redenen wordt er verbouwd en heringericht maar voor het overleven van de bibliotheek.
Many libraries are reinventing themselves physically to meet changing needs. The most innovative are reflecting the changing services they offer by redeveloping or even rebuilding the library space. Redesigned libraries are often more informal, with audiovisual and group learning facilities, sofas and cafes replacing the rows of desks and shelves.
Gebruikers willen niet langer studieplekken waar zij afgezonderd en in stilte kunnen studeren, zij willen ook groepwerkplekken waar zijn kunnen discussieren en samenwerken aan een onderdeel van de studie.
The function and location of the library, as well as the budget, are the starting point for designing a library flexible enough to meet future needs. A campus-based library with lots of “passing trade†might put more emphasis on its physical spaces whereas a city university with distance learning students might put more emphasis on the virtual library, or be large enough to have scope for different library-based learning spaces. And research libraries have very different demands on them from non-research university libraries.
Caldwell geeft het voorbeeld van de Sheffield University waar zij bij de herinrichting gebruik hebben gemaakt van groepwerkplekken in een cafe-achtige omgeving. Om tot deze inrichting te komen is de bibliotheek op zoek gegaan naar voorbeelden over de hele wereld. In de omgeving waar groepen kunnen samenwerken staan de meubels los en zijn de gebruikers in staat om de meubels te herschikken. Dit is een interessant gegeven, het is het onderzoeken waard om te kijken hoe gebruikers het liefst samenwerken. Als je de gebruiker de vrijheid geeft een eigen omgeving in te richten krijg je deze informatie vanzelf.
Daarnaast wordt in het artikel gesproken over het verminderen van balies. Ik denk dat het een goede ontwikkeling is om zo veel mogelijk vaste balies te verwijderen. Hiermee wil ik niet zeggen dat de informatiemedewerkers zich maar moeten verstoppen, zij moeten alleen op een andere manier toegankelijk zijn. Niet “kom jij maar naar ons” maar “wij komen naar jou” als een nieuw principe. Als de informatiemedewerker opgeroepen kan worden via MSN, Skype, etc. en binnen enkele minuten bij de gebruiker kan zijn die een vraag heeft dan hoeft de gebruiker niet eerst naar een balie te lopen om vervolgens uit te leggen wat hij niet kan vinden op de computer die ergens anders in het gebouw staat. De informatiemedewerker hoeft dan ook niet vanachter een balie uitleg te geven (een uitleg die de gebruiker als hij eenmaal terug is bij de computer misschien alweer vergeten is).
In het artikel worden een aantal voorbeelden gegeven van bibliotheken die al een herinrichting achter de rug hebben en een aantal die er over denken.
Meer info: Future Shock / Tracey Caldwell
Via: Online Learning Update