In veel bibliotheken mag het niet. En dat is best jammer, want een hapje eten en een boek lezen gaat prima samen. De NVB krant heeft in de afgelopen maanden een aantal bibliotheken bezocht waar je wel mag eten en een onderzoekje gedaan naar de kwaliteit van het voedsel. Gedaan zijn: OB Amsterdam (heerlijk eten bij de La Place = mijn toevoeging), UB Wageningen, KB Den Haag, OB Rotterdam, OB Haarlem, OB Groningen, OB Zeist en de British Library in Londen.
Maar wat vinden de NVB-leden nu zelf van al dat eten in de bieb? De NVB krant roept leden op om dit op te schrijven in maximaal 700 woorden, een foto van het eten te maken, dit te mailen en een diner bon van 100 euro voor de beste bijdrage te winnen. Dit alles voor 8 september. Voor voorbeelden van de rubriek leeshonger – eten in de bibliotheek, kijk in het archief van de krant.
In de mail die via de Nedbiblijst binnenkwam staat:
Voor degene die de beste bijdrage aanlevert over de restauratieve voorzieningen van zijn of
haar bibliotheek, ligt er een dinerbon te wachten van 100 euro.
Dus het moet gaan over de eigen bibliotheek en dat is jammer want in mijn bieb mag je alleen een flesje water mee naar binnen nemen. Jaja ik weet het, hier wordt aan gewerkt 🙂
Gebruikt beeldmateriaal is afkomstig van Flickr –Miniature Food van Sk. PetitPlat
Ik bezocht vorig jaar de BL in Londen en daar mag je zeker in de Reading Rooms niet eten en drinken. Volgens de doorzichtige plastic tas die je verplicht moet gebruiken en waarvan ik nu een exemplaar voor me heb liggen mag je er zelfs geen snoepjes of kauwgom eten. Maar eerlijk is eerlijk, ze hebben er een fraai restaurant en de muffin die ik er toen at was heerlijk. Maar eten en lezen (behalve als het een eigen boek is) gaat ook daar niet samen.
Wat is eigenlijk de gedachte achter dat niet mogen eten of drinken? Dat de bibliotheek schoon blijft of dat de boeken schoon blijven? Als het dat laatste is kun je ze beter ook niet uitlenen.
Ik zag laatst in Bibliotheek Rotterdam een clubje scholieren rond een tafel zitten, misschien om een werkstuk te maken. Ze praatten niet hard en hinderden niemand, maar hadden wel een zak chips bij zich. ‘Gezellig,’ dacht ik, maar de bibliotheekmevrouw dacht daar anders over: ‘Van tafel die chips; jullie weten het best.’ ‘Wees blij dat ze komen,’ dacht ik.
@ Danielle,
ik ben al erg lang niet meer in Londen geweest, misschien toch weer eens naartoe gaan om restaurant daar te bezoeken.
@ Schrijverdezes,
Ik heb geen idee wat de achtergrond daarvan is. Zal wel iets met traditie te maken hebben. Net als dat het stil moet zijn in een bibliotheek. Uiteraard kan ik het alleen maar eens zijn met jouw laatste opmerking. Zijn die jongeren er eindelijk, stuur je ze zo weer weg. Jammer.
M.
@Schrijverdezes: Bij de BL zal het vast te maken hebben met het feit dat er veelal kostbare boeken gebruikt worden in de Reading Rooms. Daar wil men liever geen kopje koffie overheen.
Leuke reacties! het vraagstuk ‘eten in de bieb’ is dus nog steeds actueel 🙂
Ieder NVB lid mag natuurlijk ook een andere – dan de eigen – bibliotheek bezoeken en een leuk stuk aanleveren over de kwaliteit van het eten & drinken (of over de aan/afwezigheid van restauratieve voorzieningen…).
De dinerbon is helaas al vergeven, maar als er een fikse toestroom blijft, willen we wellicht nog iemand anders belonen!
@ Erik,
leuk om ook een reactie te krijgen van degene die dit heeft georganiseerd. Ik denk dat als leden weten dat ze teksten mogen blijven indienen de toestroom vanzelf wel komt. Ik ben geen NVBlid dus ik mag niet meedoen, maar vind het idee wel heel leuk.
M.