Moet je als bibliotheek aan IM doen?

Dit is een vraag die in mijn bibliotheek steeds vaker gesteld wordt door verschillende mensen. Het antwoord is bijna altijd een ja, maar dan komt direct de volgende vraag op; hoe? En daar houdt het niet op.

Neem je een gesloten of een open systeem, hoe verzamel je managementinformatie, wordt er wel eens misbruik gemaakt van de dienst door niet-studenten, hoe zorg je ervoor dat je de dienstverlening kan continueren als er medewerkers ziek worden of ingeroosterd zijn achter balies…?Met al mijn vragen op een lijstje stapte ik op Michael Stephens af tijdens Computers in Libraries 2006. Het was een goed excuus om mijzelf bij hem te introduceren. Michaels eerste vraag was of ik Rob Coers kende…. euh nee…. tenminste wel van naam omdat hij eerder in het jaar een bijeenkomst had georganiseerd over IM, maar daar hield het dan ook wel op. Al vrij snel had ik door dat het weinig zin had om Michaels kostbare tijd te verspillen dus vroeg ik hem of ik mijn vragen aan hem kon mailen (met dank aan collega JD voor de vertaling!). Uiteraard was dit geen probleem. Dezelfde vraag heb ik gesteld aan Aaron Schmidt. Beide mannen hebben mij inmiddels uitgebreid geantwoord. Michael via zijn weblog, Aaron via de mail.

Het meest opvallende is dat er niet zo heel veel vragen gesteld worden via IM (in verhouding tot telefoon en e-mail) maar dat de gebruikers en medewerkers wel heel tevreden zijn over deze extra dienstverlening. Zowel Michael als Aaron zijn van mening dat je er als bibliotheek gewoon mee moet beginnen. Zeker nu steeds duidelijker wordt dat grote aantallen gebruikers IM op eenzelfde manier gebruiken als een mobiele telefoon. Je kan dus gewoon niet achterblijven.

En dus wordt er over gesproken, bij anderen gekeken (UvA en KB) en nagedacht over een format – wij denken aan een proef met een selecte groep gebruikers om te testen of de bibliotheek er klaar voor is. Klein beginnen dus en kleine succesjes boeken. Daarna zien we dan wel weer verder. Hoe lang het gaat duren voordat we er echt mee van start kunnen gaan is nog niet duidelijk, als het aan mij ligt morgen maar dat is niet echt een realistische gedachte. Maar als we het krijgen dan is dit natuurlijk de beste plaats om er wat reclame voor te maken.

2 thoughts on “Moet je als bibliotheek aan IM doen?”

  1. Laten we hopen dat we inderdaad snel kunnen beginnen met IM -extern en intern-. Aanstaande maandag hebben we er al een gesprek over. Ik vind trouwens dat we de drempel zo laag mogelijk moeten houden, dat betekent zo weinig mogelijk restricties aan ht systeem. Zijn er lezers met een andere opinie? Ik ben erg benieuwd!

  2. @ JD

    Je hebt gelijk als je het hebt over restricties maar aan de andere kant wil je ook gegevens kunnen bewaren en misschien kan dat beter met een “koop”-systeem.

    Andere meningen zijn uiteraard zeer welkom!

    M.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com