MyUU – de portal van de Universiteit Utrecht

Ruim 2 maanden geleden ving ik een glimp op van de portal van de Universiteit Utrecht toen Peter Schelleman (directeur ICT UU) een presentatie over MyUU hield. Dit was tijdens het BIBA-seminar waar de uitkomsten van het onderzoek werden gepresenteerd door Wouter Keller.

Wouter Keller (directeur Argitek) deed samen met een team in opdracht van SURF een onderzoek naar verschillende contentmanagementsystemen en portals die gebruikt worden bij de universiteiten in Nederland. De uitkomsten van dit onderzoek werden tijden het BIBA-seminar besproken en toegelicht.
De volgende portals werden in dit onderzoek opgenomen Microsoft Sharepoint Portal, Oracle Portal, SCT Sungard Luminis, Sun Java System Portal, (Quick Scan) uPortal, (Quick Scan) SAP Ent. Portal.

De universiteiten in Nederland gebruiken portalsoftware allemaal op een eigen manier, de een is iets verder in de ontwikkeling dan de ander. Het lijkt er op dat de meeste universiteiten beseffen dat het ontwikkelen van een portal een uitgemaakte zaak is om op deze manier de informatievoorziening en dienstverlening naar studenten en medewerkers toe te optimaliseren.

De universiteit van Utrecht heeft gekozen voor een SUN-omgeving en hebben de portal open gezet voor het publiek ook al werkte hij niet optimaal. De bibliotheek van de universiteit heeft in de portal een eigen tabblad gekregen en toont hier de koppelingen naar onder andere de digitale bronnen (zowel catalogi, elektronische tijdschriften en databanken). En hier ligt meteen het grootste probleem voor universiteitsbibliotheken.

Alle databanken hebben een eigen manier van omgaan met gebruikers; wel of geen citrixsoftware installeren, wel of geen inlog nodig om de databank te benaderen, wel of geen gebruik van een standaard protocol zoals Z39.50 om te zoeken. Er zijn nog geen pasklare oplossingen gevonden om deze problemen in een keer op te lossen. De single-sign-on mogelijkheden moeten in dit geval kunnen werken maar doen dit nog niet optimaal. Het simultaan zoeken in verschillende bronnen is nog lang niet mogelijk voor alle databanken en zal voorlopig ook nog niet mogelijk zijn, ook al wordt er hard gewerkt aan een oplossing.

Is dit een reden om nog even te wachten met het ontwikkelen van een portal? Ik denk van niet. Binnen de mogelijkheden van een universiteitsbibliotheek meen ik dat je de gebruiker kan faciliteren met een portal die continu in ontwikkeling is, als je dit maar op de een of andere manier duidelijk kan maken aan de gebruiker. Uiteraard moet je er wel alles aan doen om de problemen rondom het single-sign-on en het simultaan zoeken zo snel mogelijk op te lossen.

De bibliotheek van de Universiteit Utrecht (in een ontzettend mooi nieuw ontworpen gebouw gesitueerd) heeft inmiddels een portal die veel gebruikt wordt door studenten en medewerkers ook al is deze nog lang niet af. Ik mocht vandaag even een kijkje nemen en kennis maken met MyUU. En ik zie absoluut mogelijkheden voor de komende jaren.

Meer weten over het BIBA-onderzoek, de presentaties zijn hier te vinden.

2 thoughts on “MyUU – de portal van de Universiteit Utrecht”

  1. Hoi Moqub,

    Via Sybilla kwam ik achter je weblog, nadat ik via de weblog van Gerard al contact met je had Leuk dat je ook meedoet! Maak je ook een RSS-feed aan voor je weblog? Dat maakt het makkelijk voor mij om je log te volgen!

    Margreet van den Berg

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com