Nieuwe versie voor Aquabrowser

Ik ben altijd al erg gecharmeerd geweest van de “zoekwolk” van Aquabrowser omdat het op een eenvoudige manier zoekresultaten visualiseert. Ik kan mij daarom heel goed voorstellen dat de Nederlandse Openbare Bibliotheken Aquabrowser gebruiken als zoekmachine.

Toen gister de Vereniging Openbare Bibliotheken schreef over een nieuwe versie van Aquabrowser die in gebruik is genomen ben ik vanmorgen direct even gaan kijken. Er zijn een aantal verbeteringen:

 • gebruik van kleur om aan te geven of een woord een associatie, een vertaling, een spellingsvariant, een thesaurusterm of een ontdekkingspad is van het woord waar je op zoekt*.
 • geavanceerd zoeken is verbeterd. Wat ik overigens wel heel jammer vind is dat de zoekwolk bij het geavanceerd zoeken is verdwenen. Mensen die geavanceerd zoeken hebben geen hulp door visualisatie nodig? Vinden mensen die geavanceerd zoeken een zoekwolk vervelend?
 • en nog meer….? Geen idee. De VOB rept niet over de veranderingen (doet alleen de aankondiging en bedankt de bibliotheekmensen die commentaar hebben gegeven op de nieuwe versie) en zoeken op Aquabrowser 2.0 (Google uiteraard) levert vooral gebruikers op en geen informatie over nieuwe versie. De website van Medialab gaat gelukkig wel in op de nieuwe features.

Momenteel ben ik aan het onderzoeken of Aquabrowser gebruikt kan worden voor het doorzoekbaar maken van een eenvoudige website en dan alleen maar omdat ik de zoekwolk zo ontzettend mooi vind. Een zoekmachine (Verity/Autonomy) hebben wij namelijk al. Misschien zijn de kosten voor alleen een wolk te overdreven, maar tot nu toe hebben wij nog niets gevonden dat “gratis” is en ook een mooie wolk produceert.

* Uitleg van termen:

Associaties (wit) zijn woorden die de zoekmachine in de teksten vlak bij elkaar aangetroffen heeft. Zo komt ‘konijn’ in de teksten voor samen met ‘prentenboek’ en ‘avontuur’ Vertalingen (rood) van uw zoekterm of zoektermen in verschillende talen Spellingsvarianten (geel). Wellicht wordt uw woord net iets anders gespeld dan u misschien dacht. Thesaurus-termen (groen). Dit zijn termen waarmee u meer resultaat kunt krijgen. Klik op een term om uw zoekopdracht aan te passen richting die term. Woordvarianten. Als u bijvoorbeeld zoekt op ‘liepen’, kan in de woordenwolk ‘lopen’ verschijnen. Ontdekkingspad (blauw). Uw zoekgeschiedenis: de ingetypte zoekterm en vervolgens de door u in de woordenwolk aangeklikte woorden.

NB 1 De afstand van de woorden in de woordenwolk tot het centrum heeft geen betekenis.
NB 2 Hoe groter het woord in de woordenwolk, hoe relevanter het geacht wordt.

6 thoughts on “Nieuwe versie voor Aquabrowser”

 1. Aquabrowser aanschaffen voor alleen een tag cloud bij één website lijkt me inderdaad wat overdreven. Zou je het ook gebruiken als interface voor je catalogus, dan kan ik me er iets bij voorstellen.

  Jullie hebben trouwens toch ook wel wat slimme ICT studenten rondlopen die in een namiddag zo’n tagcloud zouden kunnen fabriceren?

 2. @ Gerard,

  ja je zou denken dat dat wel te fabriceren is maar eenvoudig is zoiets niet anders deed Google het ook wel 🙂 Toch?

  Zal eens een student vragen.

  M.

 3. Hoi Moqub. De Rijksmuseum Research Library heeft zelf recent een tagcloud gebouwd op basis van de wekelijkse zoekvragen: http://library.rijksmuseum.nl/rrl/scr/text.pl?lang=en&txt=/rrl/popular_queries_en.html&nlk=menu_tools. Het is één van de nieuwe tools die we sinds februari aanbieden met de zelfgebouwde OPAC versie 5.0, naast een bookmarklet, RSS-feeds en search plugins. De visualisatie is niet erg praktisch en was meer bedoeld als gadget voor ons erg visueel ingesteld publiek. Als je meer technische info wil over hoe we deze tagcloud genereren, mail me dan even. We delen ons gepuzzel graat met je. Groet.

 4. @ Saskia,

  dat ziet er al heel mooi uit en precies wat ik zoek. Neem binnenkort even contact met je op. Thanks!

  M.

 5. Hebben jullie naar Many Eyes van IBM gekeken? Zie http://services.alphaworks.ibm.com/manyeyes. Eric Lease Morgan vermeldde dit gisteren op de NGC4LIB-LIST. Hij heeft er zelf een MARC record tag cloud mee gebouwd. Voor zover ik het snel heb bekeken bieden ze voorlopig enkel on-site visualisaties en nog geen manieren om dit in je eigen website te integreren.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com