OCLC Pica Contactdag 2005

Afgelopen maandag was ik in Amersfoort aanwezig bij OCLC Pica Contactdag. Zo’n 74 Pica-gebruikers en ongeveer 25 Pica-medewerkers vulden de grote zaal voor de algemene inleiding van Rein van Charldorp. Hij vatte in het kort de activiteiten van Pica van het afgelopen jaar samen en liet de aanwezigen weten dat Pica in de komende jaren nog internationaler en professioneler wil worden. Na deze inleiding was er tijd voor een uitleg over OpenWorldCat en WorldCat Discovery door Janifar Gatenby. Interessant en zeker de moeite waard. OpenWorldCat in combinatie met Google en Yahoo, zodat de gebruiker vanuit een zoekscherm van Google meteen door kan klikken naar een hit waarbij staat “Find in a Library”. Dan is het een kwestie van postcode invoeren en de catalogus van de bibliotheek waar je het dichtste bij bent wordt getoond (moet je natuurlijk wel lid van zijn om het boek te mogen lenen). Pica gaat hier in Nederland een pilot voor inrichten en de NCC toevoegen aan WorldCat. Zeker een initiatief om in de gaten te houden.

De rest van de dag was ingericht met parallelsessies en interactieve sessies. Ik had mij ingeschreven voor “Library at home”, trends in zoeken en repositories. Er werden pogingen ondernomen om discussies uit te lokken en bij de ene sessie lukte dit beter dan bij de andere. Je merkt dan toch dat er zoveel verschillende groepen gebruikers zijn die elk een geheel eigen problematiek kennen.

Het meest heb ik op deze dag geleerd van de sessie Trends in zoeken (de powerpointpresentatie wordt op de website van Pica geplaatst). Interessant omdat er een aantal nieuwe features aan komen die worden opgenomen in Picarta, zoals: hints (zie ook’s die worden getoond boven de titelbeschrijvingen van de hits), fuzzy searching (in het geval van spelfouten worden toch de bedoelde zoektermen gebruikt), match keys (laat zien of er identieke publikaties aanwezig zijn maar toont er in de titelbeschrijving maar 1), federatief zoeken, xml indexen, xml/xslt interface en psi port (volledige integratie met psi). Wanneer dit allemaal beschikbaar komt voor de gebruiker is onduidelijk. Afwachten dus maar.

Het was goed om eens met andere gebruikers te praten maar of ik hier nu elk jaar heen wil gaan…. Ik denk het niet.

Meer info: Pica Contactdag

One thought on “OCLC Pica Contactdag 2005”

  1. Moqub, ik had jouw post nog niet gelezen toen ik over OCLC blogde http://www.wowter.nl/blog/2… Mooi om te zien dat een van mijn wensen geadresseerd wordt. Nu nog beter omgan met het linken van elketronisch materiaal, dat vind ik ook nog een heet hangijzer.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com