Onder een dikke laag stof

Een aantal weken geleden schreef ik al over ordinair jatwerk waar ik niet blij mee was maar heb jullie nog niet verteld hoe het allemaal is afgelopen. Nou nog niet… tenminste… ik heb ruim 3 weken moeten wachten op een eerste reactie. En zelfs daar heb ik nog wel het een en ander voor moeten doen, want de mensen bij het Archievenblad zijn verstopt onder een dikke laag stof.

Wat is het geval. Twee weken na het sturen van mijn mail heb ik maar eens gebeld naar het nummer op de website. Een stem op een bandje vertelde mij dat het Archievenblad per 1 januari was ondergebracht bij Erfgoed Actueel (vanaf 1 januari Erfgoed Nederland) en dat zij een ander telefoonnummer hadden (inmiddels is het nummer op de site aangepast). Ik bel het nieuwe nummer. De telefoniste vertelde mij dat de eindredacteur niet bereikbaar was en adviseerde mij het mailtje naar een infoadres te sturen, dan zorgde zij ervoor dat het bij de juiste persoon zou komen. Erg aardig allemaal. Schoot ik er iets mee op, nee! Nog een week verder en niets gehoord. Ik bel nog een keer. En nog een keer. En ineens laat op de avond een email. Van de eindredacteur nog wel. Met excuus en een uitleg hoe het allemaal zo was gekomen.

Normaal gesproken levert de auteur van het artikel de tekst en het beeldmateriaal aan. In het geval van het artikel van OCN 2006 was de deadline niet gehaald en had de auteur het artikel zonder beeldmateriaal geleverd. Maar hij had de eindredacteur een aantal links gegeven naar sites waar je heel gemakkelijk beeldmateriaal kon downloaden. De eindredacteur ging aan de slag, downloadde foto’s en vergat te kijken of de maker hier wel toestemming voor gaf. Sorry hoor, maar zomaar downloaden zonder verder te kijken… ik kan daar gewoon niet bij. Daarnaast had de eindredacteur na het plaatsen van de foto best contact op kunnen nemen met de fotograaf aangezien dit niet al te veel moeite is. Niets van dit alles en dat maakt mij enorm boos.

Het aanbod van de eindredacteur, een rectificatie in het maartnummer (naar zijn mening zou de lezer hier niet echt mee gediend zijn) met naam en toenaam van de fotograaf. Het opsturen van bewijsmateriaal is ook mogelijk. Een financiele vergoeding zit er waarschijnlijk niet in aangezien er geen budget is voor illustraties, maar dit moest de eindredacteur voorleggen aan de hoofdredacteur. En dus wacht ik nog even af, is er inmiddels een tweede mail de kant van het Archievenblad op gegaan en denk ik dat het wel weer even stilblijft.

Noot: de eindredacteur werkt niet voor KVAN maar heeft een eigen bureau.

6 thoughts on “Onder een dikke laag stof”

 1. Het Archievenblad wordt uitgegeven door de beroepsorganisatie van de archivarissen in Nederland (KVAN). Zie http://www.kvan.nl
  Ze hadden beter moeten weten lijkt me. Maar misschien wordt nu ook die laag stof duidelijk.

 2. Inmiddels hebben we als Archievenblad excuses aangeboden en een schikking getroffen voor het auteursrecht. In het maartnummer zal een en ander gerectificeerd worden. Het is niet onze gebruikelijke gang van zaken om foto’s – ook niet de van internet gedownloade – ongevraagd te publiceren. In de haast van het samenstellen van het decembernummer is helaas dit betreurenswaardige gebeurd. We leren daaruit dat we ondanks de haast toch nog zorgvuldiger moeten werken.

  Roelof Braad,
  hoofdredacteur

 3. @ Roelof,

  bedankt voor de reactie. Ik ben blij dat wij er in overleg uit zijn gekomen en ik denk niet dat dit nog een keer zal gebeuren 🙂

  M.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com