Vandaag stond de universiteit van Warwick op het programma. We begonnen al vroeg aan de reis, hadden meer dan een uur vertraging ingepland en zelfs dat was niet genoeg. We kwamen zelfs een uur te laat aan. Dat had te maken met file, harde wind en regen en het niet kunnen vinden van een parkeerplek. Toen we eindelijk in de bibliotheek aankwamen stond Yvonne Budden al voor ons klaar. Ze nam ons gelijk mee. Naar de Wolfsen Research Exchange, de post-graduate hub en de Learning Grid Rootes.
De Wolfsen Research Exchange is alleen toegankelijk voor PhD’s en bestaat uit verschillende soorten werkplekken. Wat opvalt is dat het heel rustig is. Dat er niet veel geluid wordt gemaakt door de PhD’s. Het is alleen en stil werken en niet samenwerken. De buzz mist een beetje.
Normaal gesproken is het wel druk legt Yvonne uit en er worden heel veel evenementen georganiseerd. Ook zijn er seminar rooms (3) waar 30 mensen in kunnen. De Exchange is gemaakt om mensen elkaar te laten ontmoeten over disciplines heen. Dat doel wordt nog niet bereikt. Mensen die elkaar buiten deze ruimte ontmoeten nemen elkaar wel mee naar de Exhange. En zo voldoen ze toch een beetje aan dat doel. Al het meubilair is verplaatsbaar. En na de opening in 2009 zijn er al een aantal aanpassingen gedaan.
Veel tijd om door te vragen hadden we niet. We moesten door naar de volgende plek, de post-graduate hub. Ook hier heb je een pas nodig om binnen te komen.
De centrale ruimte kan leeggemaakt worden voor grote evenementen. Deze worden zowel door studenten als door de staf georganiseerd. Om deze centrale ruimte heen vind je projectruimtes die je kan reserveren. De hub is elke dag open van 8.00 – 21.00 uur. In het weekend zijn zij gesloten.
En weer gingen we verder. We leken wel Japanners, foto maken en hup de bus weer in. Alleen in ons geval was het niet in de bus maar gewoon lopen. Naar de Learning Grid Rootes. Ook dit is een ruimte die door de bibliotheek beheerd wordt. Toen wij vroegen wat het dan is wat de connectie met de bibliotheek maakt vertelde Yvonne dat de staf door de bibliotheek betaald wordt. In de Learning Grid Rootes zijn learning advisors aanwezig. Deze studenten worden door de bibliotheek betaald. De inrichting van deze ruimte is een jaar oud en ik moet zeggen, het ziet er veel ouder uit.
Dit kan komen door de kleurkeuze (basis kleuren) die een beetje flets is. Of door de vloerbedekking. De ruimte wordt erg goed gebruikt. Zowel de vaste pc plekken als de plekken waar je met je eigen device kan studeren. Er zijn ongeveer 350 studieplekken op deze lokatie.
Na deze snelle tour langs de verschillende plekken lunchten we met de directeur van de bibliotheek. Yvonne en haar collega Becky (zij is onder andere verantwoordelijk voor de learning grid) waren er ook bij. We spraken over Maastricht en Delft en het flexibele werkconcept of het nieuwe werken wat we daar hebben doorgevoerd. We spraken ook over het succes van Pirus, de online tool van Warwich om wetenschappers met elkaar in contact te brengen. En over de study happy campaign waarbij knuffelhonden en bananen werden ingezet.
Na de lunch mochten Yvette en ik deelnemen aan een extended Library Management overleg. Super inspirerend om met een grote groep managers te spreken over alles wat ons bezighoudt. Want als het gaat om het inrichten van ruimtes dan hebben we allemaal dezelfde uitdagingen.
Meer foto’s van deze reis vind je op Flickr.