op bezoek in Londen en omstreken – dag 3

Op woensdag stond de nieuwe Openbare Bibliotheek van Birmingham op het programma. Eentje van mijn wensenlijst omdat het een ontwerp is van Fancine Houben van Mecanoo. Net een jaar open en nu al 2,7 miljoen bezoekers. Ongekend! Wat gelijk opvalt als je het plein van de bibliotheek op loopt is dat er maar in hele kleine letters op staat wat het is.

birmingham

Als je het eenmaal weet is het gebouw herkennen al voldoende, het valt namelijk best op in de stad. We werden rondgeleid door Fay Davis. Ze vertelde ons het bijzondere project dat 12 jaar duurde en waar zij samen met de architect een visie mocht ontwikkelen. Het Mecanoo blauw is ook in dit gebouw gebruikt namelijk voor de ruimte waar de liften en het trappenhuis zich in bevindt. Het is een herkenbaar iets voor de gebruikers. Net als de blauwe lijn onder de reling van de roltrappen. Maar ook de dienstverleningsplekken zijn blauw.

birmingham2

birmingham4

Het gebouw wordt goed gebruikt. Bij de entree vind je het winkeltje (met mooie kaarten van het gebouw maar ook design en sieraden), de zelfservice en het restaurant. Ook is er een tentoonstellingsruimte.

birmingham3

De visualisatie van de plattengrond is erg mooi. Gedaan door Mijkensenaar wayfinding experts.

Het was druk in de jeugdafdeling. Iets minder bij de muziek, maar boven op de afdeling waren bijna alle plekken bezet. Toch voelde het soms leeg, alsof er veel meer meubels hadden kunnen staan. Fay legde uit dat er soms grote evenementen worden georganiseerd en dat zij die ruimte dan nodig hebben. De plekken bij de ramen zijn favoriet. Ik kan me dat heel goed voorstellen. Denk dat ik zelf ook daar het liefste zou zitten.

birmingham5

De bibliotheek is maandag tot en met vrijdag van 8.00 – 20.00 open. Op zaterdag van 9.00 – 17.00 en op zondag van 11.00 – 16.00 uur. Naast de tentoonstellingsruimte op de begane grond is er een speciale plek voor de bijzondere collecties. Hier worden een aantal keer per jaar tentoonstellingen gepresenteerd. Ook wordt er samengewerkt met de British Film Institute en zijn er boots waar je  films van hen kan kijken. Ook is er een brainbox, een ruimte die gehuurd kan worden door commerciele bedrijven om brainstormsessies te doen. Voor de ruimtes die gereserveerd kunnen worden is een speciaal team gemaakt met event-managers. En wat wel heel speciaal is is de contemplatieruimte met wasgelegenheid. Iets waar wij elk jaar wel een keer een vraag over krijgen en dan intern discussie over hebben. Hier was het een ruimte waar gebeden kan worden of een yogales gegeven kan worden.

Met de nieuwe bibliotheek heeft Birmingham er een toeristische attractie bij. Een plek waar veel mensen heel graag komen en waar veel wordt georganiseerd. De bibliotheek als landmark.

Meer foto’s van deze reis vind je op Flickr.

One thought on “op bezoek in Londen en omstreken – dag 3”

  1. Paul Mijksenaar is prof (geweest?) bij IO. Misschien wil hij voor ons ook iets moois maken voor bewegwijzering.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com