Open access tijdschriften

Eind november schreef Astrid Smit in Intermediair een pakkende column over de strijd die universiteitsbibliotheken leveren met uitgevers van wetenschappelijke tijdschriften, met name Reed Elsevier.

De Nederlandse Universiteitsbibliotheken proberen het monopolie van Reed Esevier te doorbreken door een groot aantal abonnementen op te zeggen. Niet dat dit heel erg is voor de wetenschappers die deze elektronische tijdschriften veel raadplegen. De uitkomst: open access tijdschriften, voor Nederland kennen we DARE (digital academic repository) een initiatief van de Nederlandse universiteiten om onderzoeksresultaten digitaal toegankelijk te maken.
Al meer dan 20.000 digitale bestanden met onderzoeksmateriaal zijn in deze repository opgenomen en het aantal groeit dagelijks.

De ontwikkeling van repositories zal zich naar mijn mening in de komende jaren alleen nog maar doorzetten – de uitgevers kunnen dan niet anders dan de monopoliepositie opgeven. Ik denk alleen niet dat dit binnen nu en 10 jaar gebeurd…… Aan de andere kant, ik heb geen haast!!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com