Pardon?!

Er is een onderzoek gedaan en wat blijkt.. vrouwen zijn geen innovators. Volgens het onderzoek:

De vrouwelijke deelnemers zijn over het algemeen veel minder nieuwsgierig naar de nieuwe mogelijkheden. Het gemak van het bekende, maakt hen bijvoorbeeld tot tevreden gebruikers van de normale videorecorder. Ze weten wat ze eraan hebben, ze hebben de bediening onder de knie en ze het dient hun doel: een soap of detective opnemen.

Er bestaat bij de meeste vrouwen weinig interesse voor nieuwe, onbekende technieken. Sterker nog, sommige vrouwen pleiten voor de introductie van ‘women-proof’ apparaten: “Ik kan de pluspunten van alle moderne mogelijkheden nog niet noemen. Ikzelf ben er nogal huiverig voor, steeds meer technische snufjes en ikzelf ben helemaal niet zo technisch. Ik woon alleen en als er dan iets mee is zit je (weer) met je handen in het haar. Veel mannen kunnen met al deze dingen goed overweg, maar als vrouw is dat toch wat minder eenvoudig. Ja, sexistisch, maar zo ligt het wel. Ik ben niet dom en maak veel gebruik van de computer, maar ook daar kom ik dit probleem soms tegen. Alle technische snufjes zouden ze voor vrouwen veel toegankelijker moeten maken. Ik zie vaak door de bomen het bos niet meer…”

Bah! Er deden 489 personen mee aan dit onderzoek. Jammer genoeg wordt er niet bij verteld hoeveel vrouwen dit onderzoek hebben ingevuld of wat voor achtergrond zij hebben.

De afgelopen week heb ik op verschillende Amerikaanse blogs (Free Range Librarian, Dorothea Salo, Karen Coombs) gelezen dat de vrouwen, als het om techniek gaat, in de minderheid zijn. Deze schrijfsters vragen zich terecht af waar zijn de vrouwen?, als het gaat om het spreken op seminars en dergelijke. Ikzelf uit mij regelmatig tegen een mannelijke collega als ik weer eens de enige vrouw ben tijdens een vergadering. En ook ik vraag me dan af waar de overige vrouwen zijn. Zeker in het bibliotheekvak. Op de BDI zat ik in de klas met 3 jongens! (klas van meer dan 30). Veel van deze mannen halen het tot in het management en de vrouwen, die blijven “hangen” achter een informatiepunt of in een Backoffice. Misschien zie ik het te zwart-wit maar van zo’n onderzoek gaan mijn nekharen recht overeind staan. Als die vrouwen nu eens wat meer zelfvertrouwen kregen, zich wat meer gingen verdiepen in de techniek van de computer in plaats van er zomaar een te kopen. Ik weet bijna zeker dat de uitkomsten van zo’n onderzoek heel anders zouden zijn. Ik hoop daarom ook dat als het onderzoek volgend jaar weer gedaan wordt…. dan niet de conclusie zal zijn dat vrouwen geen innovatoren zijn.

Meer info: Mediaonderzoek

29 thoughts on “Pardon?!”

 1. Helemaal mee eens! Het is toch te zot voor woorden dat de meeste bibliotheekdirecteuren mannen zijn en dat de vrouwen terug te vinden zijn achter de balie! In mijn klasje zaten overigens wel iets meer jongens maar een verhouding van 5 op 40 is natuurlijk diep triest.

  Maar zoals ik ook al bij Edwin meldde, uitzonderingen bevestigen de regel. Niet dat ik zo innovatief ben maar ik probeer me in ieder geval in sommige materie te verdiepen en durf wat dat betreft best een gesprek aan te gaan met sommige mannen 😉

 2. @ Danielle,

  ook ik ben aboluut geen held als het om techniek gaat maar ik weet van veel dingen wel waar het om gaat. Moet ook altijd erg lachen als je een man kan verbazen met slimme opmerkingen.

  Maar eigenlijk vind ik het te triest voor woorden dat de conclusie van zo’n onderzoek is dat vrouwen niet innovatief zijn, is maar net aan welke vrouwen je het vraagt!

  M.

 3. Generaliserende conclusies liggen altijd gevoelig maar toch: er zit wel wat in hoor…en dat is geen belediging. Tuurlijk zijn er altijd uitzonderingen maar in de regel voer ik de disucssie over bittorrent, crackjes, nieuwe upgrades, extensies van firefox, en meer van dat fraais niet met dames. Ze zijn er vast wel…en er zijn ook heel veel mannen die er niets van afweten, maar toch maar toch….er is wel zoiets als een gemiddelde conversatie, een gemiddelde interessen.
  Wat dat betreft vond ik dat boekie ‘ waarom mannen niet luisteren en vrouwen geen kaart kunnen lezen’ heel herkenbaar om te lezen.
  Maar natuurlijk zijn er heel veel vrouwen die veel beter kaart kunnen lezen dan mannen.
  No doubt.

  Maar toch… de felheid van de reactie zegt eigenlijk genoeg 🙂

  Ik hoop maar dat ik niet te kortzichtig overkom, want zo is het niet bedoeld hoor 🙂

  Edwin, de knaap met te veel oestrogeen in zijn dinges

 4. @ Edwin,

  ik vind je heel dapper!

  Maar zeg nou zelf waarom staat er in de conclusie van het onderzoek niet dat mannen niet innovatief zijn. Er moeten ook mannen onder die bijna 500 ondervraagden geweest zijn die ook geen idee hebben hoe een computer werkt en bij problemen een buurjongen vragen. Volgens mij lezen veel mannen bladen als Computer.. nogwat om mee te kunnen praten op verjaardagen (of ben ik nu te generaliserend?).

  Waar ik gewoon een beetje moe van word is dat het je als vrouw bijna onmogelijk wordt gemaakt om iets van techniek te weten want het wordt niet van je verwacht. En van dat stempel wil ik nu wel eens af!

  Enne tijdens het eten, roken wij er een en hebben wij het NIET over techniek 😀

  M.

 5. Niet? Moet jij eens opletten!

  Van het weekend op een bbq (over generaliseren gesproken) zat ik even in een vrouwenhoek. Het item was een versiering op een witte rok, ‘ zitschoenen’ (waar ik een toelichting op nodig had’ en de kracht van een bepaald dieet in relatie tot een heerlijke appelsalade die een van de dames presenteerde.

  Ik kwam net uit een mannenhoek en daar ging het over het vuur onder het vlees, over sex en heel veel drinken. Oh ja, en timmeren, want er was ook een timmerman bij.

  Niks ten nadele van wie dan ook. Sommige dingen zijn gewoon zoals ze zijn, met uitzonderingen die heel veel regels bevestigen 🙂

  MAAR:

  vakjes zijn stom
  vooroordelen niet lief
  labels zuur
  en….

  Dat boekje is echt leuk in dat kader. Kort samengevat zaten jullie nu eenmaal bij het kroost in de grot, bessen te verzamelen, als wij op jacht waren. Daarom jullie oog voor detail en ons inzicht in ruimte. Daarom dat gestaar in het vuur en verstoppen achter kranten, daarom het het opruimerige als het niet nodig is.

  Ai ai ai. Zijn niet mijn woorden he 🙂

  Nu hou ik op, anders wil je niet eens meer een sigaretje roken.:roll:

 6. Misschien komt het omdat ik je weblog net sinds een maand of 2 trouw lees of omdat er diep in me toch nog ergens een arabische macho huist ( ik vermoed toch het eerste, laatste is uitgesloten)
  Maar ik dacht dat je een man was 😕

  Misschien kwam het door Moqub, als je de ‘o’ weghaalt heb je een perzische jongensnaam 😛

 7. @Edwin: De term zitschoenen was niet bekend? Ben blij toe jongen 🙂 Het vervolg op het door jou genoemde boekje ligt hier overigens nog ongelezen in de kast (‘waarom mannen liegen en vrouwen altijd schoenen kopen’), toch maar eens in beginnen.

  Btw, de laatste maanden roep ik weleens de term rss of web 2.0 op feestjes en in de kroeg in het bijzijn van mannen. Heerlijk, meer dan de helft weet niet waar het over gaat! Ok, dat zijn dan mannen die niet in de IP hoek zitten, tijdens het etentje ga ik dat natuurlijk niet roepen, dan observeer ik liever wat 😉

 8. @Edwin: Oh ja, de felheid van de reacties zegt idd genoeg. Ik zou maar snel een ander plekje aan die tafel zoeken in augustus 😎

 9. @ BO18,

  oeps, was het heel erg schrikken toen je er achter kwam dat ik een meisje ben 😀 Hoop dat je wel een lezer blijft.

  @ Danielle en Edwin,

  we gaan toch niet dreigen…. Ik ga gewoon met Edwin een sigaretje roken en genieten van het gezelschap aan tafel en Danielle mag best met ons een ijsje komen eten 🙄

  M.

 10. Het feit dat lezers denken dat M. een man is, maakt al veel goed van dit verhaal – en de comments…:wink:
  En wat ik nog vergeten was: kan iemand me in augustus uitleggen wat ‘zitschoenen’ zijn?

 11. @Sybilla: Dat kan ik je al eerder uitleggen, laat me er morgen even aan denken! Niet dat ik ze heb maar ik weet wel wat het is 🙂

 12. @ Sybilla & Danielle,

  ik heb ze! Het zijn gewoon schoenen waar niet op te lopen is maar die zo mooi zijn dat je ze gewoon moet hebben. Je doet ze dan aan naar feestjes waarvan je weet dat je de hele avond kan zitten 😉

  M.

 13. Zitschoenen? Nooit van gehoord. Ik moest dan ook meteen denken aan een bezoekje aan Tilburg enkele maanden geleden: http://fanshop.willem-ii.nl/script/Artikel_detail.asp?ID=415 😀

  @ Edwin: “in de regel voer ik de disucssie over bittorrent, crackjes, nieuwe upgrades, extensies van firefox, en meer van dat fraais niet met dames.” Right on. Danniëlle mag dan wel van alles weten over zitschoenen en mij uitlachen als ik zeg daar nog nooit van te hebben gehoord, maar het onderhoud van de iMac alhier (inclusief updates en extensies) en het hele downloadgebeuren loopt toch echt via de heer des huizes 😎

 14. @ Marco,

  nogmaals pardon! Waarom zou je die discussie niet aangaan met een vrouw? Dat ik mijn eigen machine, inclusief updates – nieuwe extensies en meer van dat moois, zelf onderhoud wil toch alleen maar zeggen dat ik er mee bezig ben en dat ik me misschien ook wel interesseer voor meer dingen die met computers te maken hebben. Dus zeg eens eerlijk waarom praat jij daar niet over met een vrouw? Bang dat ze meer weet dan jij misschien?

  M.

 15. Ho. Ik wil daar best graag over praten met een vrouw (why not?) maar de mogelijkheid daartoe heeft zich helaas nog nooit voorgedaan. Zowel tijdens mijn studie als op mijn werk of prive waren/zijn het steeds de heren die de dames de helpende hand moe(s)ten reiken inzake het pc-gebeuren. Daar kan ik helaas niets aan doen, het is slechts een constatering.

 16. @ Marco,

  oke ik schrok al. Want als je niet had gewild had ik je terplekke teruggestuurd naar de Middeleeuwen 😉
  Dat je die vrouwen nog niet hebt ontmoet komt dan misschien omdat je nogal “afgelegen” woont, zo in het zuiden. Hier in de randstad zijn die vrouwen er echt wel hoor.

  M.

 17. @Marco: Je wordt bedankt… ik doe voortaan zelf wel het onderhoud en de updates van mijn appeltje. Kan altijd terecht bij Moqub voor hulp 😉

 18. Pingback: elke's
 19. @ Elke,

  bedankt voor je post! Laten we hopen dat vrouwen wat meer zelfvertrouwen krijgen en gewoon durven zeggen IK HEB VERSTAND VAN COMPUTERS 🙂

  M.

 20. @ Edwin,

  Ik had het langs zien komen bij NU, maar wilde het niet lezen. Wat ik gewoon niet kan begrijpen is waarom… lezen deze vrouwen de handleiding niet? Is de handleiding te ingewikkeld? Want als dat zo is dan ligt het niet aan de telefoon/mp3speler/etc. maar aan de handleiding en kunnen mannen deze misschien beter lezen en dus begrijpen…. In ieder geval wat mij betreft een beetje kort door de bocht van NU (of het onderzoek dat is gedaan). Levert in ieder geval vast wel weer een discussie op een of andere verjaardag op 😉

  M.

 21. Haha, deze topic blijft populair. Zelfs mijn mobieltje begrijp ik prima. En ja, dat ze bij Orange niet weten hoe ze MMS moeten activeren, da’s niet mijn schuld toch? 🙂

 22. @ Danielle,

  heb ook helemaal geen probleem met mobiel, fotocamera of mp3speler en als ik het niet begrijp lees ik de handleiding en als ik het dan nog niet begrijp vraag ik het aan iemand (het liefst een vrouw 🙂 Ik neem dit onderzoek gewoon NIET serieus!

  Maare moet jij niet allang op vakantie zijn?

  M.

 23. Ik denk dat het vaak gewoon een gebrek aan interesse is. Veel mensen, en dus ook vrouwen, hebben helemaal geen zin om alle opties uit te pluizen omdat ze er simpelweg geen gebruik van maken. Ze stellen prioriteiten. En de prioriteiten van vrouwen zijn vaak anders, praktischer. Mannen willen vaak wel pluizen voor het geval dat. Weten wat zo’n ding allemaal kan, zodat ze de blits mee kunnen maken, over kunnen praten of er mee kunnen spelen.
  Oudere mensen gaan vaak ook alleen voor de basis van apparatuur.
  Is ook helemaal niet erg toch? Punt is dat het in dit soort onderzoeken zo benadrukt wordt alsof het bijzonder zou zijn en alsof het onkunde is. Het is eerder onwil denk ik.

  Maar ik moet er nu steeds aan denken, als ik dat soort dingen lees 🙂

  Edwin

 24. @ Edwin,

  ik denk dat je helemaal gelijk hebt! En de desinteresse is ook niet erg, ik vind het alleen jammer dat het gelijk weer zo generaliserend wordt gebracht. Geef dan als titel: Vrouwen hebben geen zin om alles van hun mobiel te begrijpen… ofzo. En trouwens er zijn vrouwen die altijd het nieuwste van het nieuwste willen hebben en er ook de blits mee willen maken, maar dat zijn er vast niet zoveel en het is vast geen groep die in het onderzoek is betrokken. Misschien moeten de onderzoekers eens op zoek gaan naar die vrouwen die wel van techniek houden en daar een onderzoek op loslaten.

  Tijdens mijn studie kunstgeschiedenis was er een professor (een vrouw) die benadrukte hoe vrouwen (bewust) uit de (kunst)geschiedenisboeken zijn gehouden door mannen. En nog steeds lees je meer over mannen dan over vrouwen. Oke kort door de bocht ik geef het toe. Maar sinds mijn studie is het wel iets waar ik gevoelig voor ben. Zeker als vrouwen worden weggezet als “dom” en “onkundig”. Dat is gewoon mijn dingetje 😉

  Het zal een onderwerp blijven waar het laatste nog niet over is gezegd en ook dat is niet erg want het houdt ons scherp.

  M.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com