Studiereis NVB-WB-HB – Canada – dag 2

Op de tweede dag van deze studiereis bezochten wij Waterloo University en Conestoga College.

Waterloo is een redelijk grote universiteit met 30.000 studenten en twee bibliotheken op de campus. De eerste bibliotheek, Dana Porter, bestaat uit tien verdiepingen waarvan alleen de main floor (eerste etage) is gerenoveerd. Wat opviel was dat op deze main floor (waar de hoofdingang ook zit) een hele mooie coffeecorner aanwezig is maar geen toiletten. Die bevinden zich wel op de verdieping onder en boven de main floor. Het is voor mij lastig te begrijpen dat als je een verbouwing doet, die vervolgens 3 miljoen kost, je geen toiletten laat plaatsen. Maar zij zullen hier vast een hele goede reden voor hebben.

De Dana Porter bibliotheek heeft ook een aantal projectruimten. Zij hebben studenten gevraagd wat voor soort technologie zij hierin wilden hebben en de studenten gaven aan het zo sober mogelijk te houden. Dus geen smartboard of touchscreens maar gewoon een tafel met wat stoelen.

Wat viel nog meer op in deze, voor de rest traditioneel ingerichte bibliotheek? Er staan visitekaartjes van de leden van het managementteam en de directeur op de informatiebalie. De kaartjes worden meegegeven aan gebruikers als dat nodig is.

Wat toch wel heel anders is dan in Nederland is dat alles gesponsord lijkt te zijn. Alle ruimtes hebben de naam van de sponsor en vaak worden verbouwingen in fasen opgedeeld. Fase 1 wordt dan uitgevoerd terwijl nog wordt gezocht naar geld voor de volgende fasen.

Na de rondleiding in Dana Porter bibliotheek kregen wij een presentatie van Nancy Collins over outreach en engagement.

Outreach is about:

  • Finding common ground
  • Engaging students their relationship with the library
  • Developing events and activities

Met vrij eenvoudige tools en weinig budget hebben zij ontzettend leuke en succesvolle campagnes gecreëerd. Bijvoorbeeld why do you love the library – een filmwedstrijd of de buttoncampagne om aan gebruikers uit te leggen dat de bibliotheek meerdere locaties heeft. Binnen 7 maanden zijn er 25.000 buttons door studenten op de verschillende plekken opgehaald, de set compleet krijgen was het doel.

Studenten die filmpjes hebben ingestuurd wordt gevraagd of de bibliotheek het materiaal mag hergebruiken om nieuwe eerstejaars te laten weten wat de bibliotheek doet en kan. En studenten die al eerder aan een campagne hebben meegedaan komen vaak in andere campagnes terug. Soms worden ze zelfs een bekendheid op de campus, wat niet vreemd is als jouw gezicht op posters overal te zien is.

Davies Central is de tweede bibliotheek op de campus van Waterloo. Deze bibliotheek is zo druk dat studenten, maar ook medewerkers, klagen over geluidsoverlast. Toen wij er waren viel dat wel mee, ik kan me dan ook moeilijk voorstellen wat zij bedoelen met geluidsoverlast.

Na de luch vertrokken we per bus naar Conestoga College, een rit van ongeveer een half uur. De inrichting van deze bibliotheek is traditioneel en sober. Ze willen wel verbouwen maar hebben hier geen geld voor. De Learning Commons zit in een ander gedeelte van het gebouw, zij zouden het graag binnen de bibliotheek onderbrengen. Nu zijn er 500 studieplekken in de bibliotheek en 9 ruimtes om samen te werken. AV-middelen kun je lenen bij het AV-uitleen bureau. De bibliotheek en de Learning Commons zijn de enige studieplekken op de campus en met 6.000-8.000 studenten is dat niet echt veel.

Meer foto’s van de studiereis zijn op Flickr te vinden.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com