Studiereis NVB-WB-HB – Canada – dag 5

Vanmorgen waren we op bezoek bij Ryerson University in Toronto. Wij kregen een supersnelle maar o-zo interessante presentatie van Bob Jackson over het nieuwe Student Learning Centre dat in 2014 klaar zal zijn. Een gebouw zonder boeken!

Transforming the vibrant intersection of Yonge and Gould streets (on the former site of retail landmark Sam the Record Man), the Student Learning Centre will give the entire Ryerson community an outstanding environment in which to study, collaborate and share ideas. Designed by two renowned architectural firms, the building will be accessible, digitally connected and ready to adapt to the newest modes of discovery.

De (gerenderde) afbeeldingen die Bob liet zien waren heel erg mooi, het licht en de ruimte komen je als kijker bijna tegemoet.

flexibel, informal, comfortable spaces for students is essential

Naast samenwerkplekken komen er ook plekken om in stilte te studeren. Deze laatste worden op de bovenste etages gesitueerd.

De architect zegt het volgende over het ontwerp:

En een laatste quote van Bob:

play as the social basis for learning

En net zo’n interessante, maar een heel ander onderwerp, presentatie kregen wij van Sally Wilson en Graham McCarthy. Het onderwerp was mobiel, voor meer dan alleen de catalogus.

In 2007 werd al een mobiele service voor de catalogus ontwikkeld namelijk het kunnen sms-en of emailen van een zoekresultaat. Superhandig en dus ook veel gebruikt (14.000 keer). Het percentage sms-en gaat nog steeds omhoog, emailen blijft gelijk.

Om te weten wat de studenten voor mobiel gebruiken en waarvoor zij deze gebruiken werd in 2008 en 2009 een enquete gehouden. In beide jaren reageerden ongeveer 800 studenten. In 2008 was het smartphone/internet enabled device percentage nog maar 20%, inmiddels is dit opgelopen tot 65% en Sally verwacht dat dit aantal alleen nog maar zal stijgen.

Bij Ryerson wilden ze niet alleen een mobiele versie van de website maken dus hebben ze in de laatste jaren extra diensten toegevoegd. Zoals zoeken in de catalogus, reserveren van ruimtes en een bibliotheekrondleiding. Per jaar wordt er 38.000 keer gebruik gemaakt van het online reserveren van ruimtes, waarvan 10% met een mobiele telefoon.

En een van mijn favoriete diensten, kunnen zien waar pc’s vrij zijn.

QRcodes worden gebruikt voor het kunnen luisteren naar een audiotour van de bibliotheek, of op papieren boekenleggers van boeken om gebruikers direct de link te geven naar het ebook. Ook hebben ze QRcodes toegevoegd aan de catalogus, dus per record een code.

In 2010 hebben Sally en Graham een iPhone en Android app gelanceerd. Inmiddels is de iPhone app 2660 x gedownload en de Android app 529 keer. Voor de Blackberry is de app in ontwikkeling.
In de app vind je zoeken naar medewerkers op trefwoord of afdeling. Als je degene die je zoekt vindt dan krijg je zijn telefoonnummer en locatie en een routebeschrijving naar die locatie toe.

Het rooster van college’s bevindt zich ook in de app en ook een barcode scanner.

Wat natuurlijk heel bijzonder is, is dat de bibliotheek dit allemaal ontwikkeld en dat inmiddels faculteiten naar hen toekomen om te vragen of zij voor hen ook apps willen ontwikkelen. Zo is Graham nu bezig met een app voor een architectuuropleiding waarin door middel van layers gebouwen worden getoond. ICT doet niet moeilijk en dat is echt heel speciaal!

Meer foto’s van de studiereis zijn op Flickr te vinden.

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com