Vlengel bijeenkomst – Universiteitsbibliotheek Gent

Vandaag was ik te gast in Gent. Om 8 uur vanmorgen werd ik opgehaald bij station Vlaardingen door een collega en na een stop langs de snelweg (nog een collega) reden wij door naar Gent. Vandaag was namelijk de Vlengel bijeenkomst. Vlengel staat voor Vlaamse en Nederlandse gebruikersgroep Ex-Libris. Nu heb ik eigenlijk niet veel te maken met producten van Ex-Libris maar op het programma stonden twee sessies met het onderwerp: integratie bibliotheekbestanden in de Digitale Leeromgeving. En dit onderwerp heeft wel mijn aandacht.

Na het ochtendprogramma en een bijzonder lekkere lunch was het tijd voor de sessies waar ik voor was gekomen. De bibliotheek van Wageningen en Amsterdam (UvA) lieten zien hoe zij de bibliotheek terug laten komen in de DLO. Wageningen (waar ik al eerder hele mooie dingen van had gezien) heeft een zeer eenvoudige maar indrukwekkende oplossing ontwikkeld in Sharepoint. De Universiteit van Amsterdam heeft door middel van building blocks in Blackboard de oplossing gevonden. Iets minder mooi vormgegeven maar daarom niet minder functioneel. En met deze laatste oplossing zou  de TU Delft ook wel iets kunnen.

Na de sessies kregen wij een rondleiding door de boekentoren, een indrukwekkend gebouw van architect Henry van de Velde. Ook al is de boekentoren vervallen en nodig aan een opknapbeurt toe toch geeft het nog steeds een heel goed beeld van hoe mooi het moet zijn geweest toen het gebouw net af was. Ik heb dan ook heel veel foto’s gemaakt. Ook van de ouderwetse kaartenbakken, die toch wel sfeer geven aan een bibliotheek.

En voor wie wil weten wat vliegende bladen zijn – dit kan van alles zijn, van menukaarten tot postertjes, van briefjes tot reclameblaadjes die de bibliothecaris in de 19de eeuw verzamelde en in de bibliotheek achterliet.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com