Wanneer is het teveel?

Kathy Sierra schrijft op de blog Passionate een interessante post over de competitie die ontstaat als de ene site meer features aanbiedt dan een andere site. Zeker als de andere site deze features alleen maar aanbiedt omdat de ene site ze ook heeft. Niet omdat de gebruiker er om vraagt of omdat het handige features zijn maar enkel en alleen om niet achter te willen lopen. Maar ook volgens Kathy Sierra omdat als andere sites het aanbieden het wel iets moet zijn wat de gebruiker wil of omdat nieuwe features gemakkelijker te promoten zijn dan al bestaande.

Zij vraagt zich dan ook het volgende af:

What would happen if we completely, utterly, totally ignored the competition? What if we stopped thinking about competition at all? Perhaps if we devote all of our attention to users (and our own ability to innovate), we’ll stop being dragged off into areas that build our feature list, but often at the expense of users. That development time might be better spent.

Aan de ene kant ben ik het eens met Sierra omdat het er soms op lijkt dat wij ons doel voorbij schieten en teveel aanbieden op de website. Aan de andere kant lijkt het mij niet aan te raden om de andere bibliotheken in Nederland niet in de gaten te houden. Volgens Sierra komen goede initiatieven altijd wel in de bekendheid en is het dan vroeg genoeg om je hierin te verdiepen. Maar je wilt als bibliotheek toch ook wel eens voorop lopen en een idee zelf uitwerken, daarmee niet wachtend op wat anderen doen en dat namaken. Uiteraard heb je voldoende menskracht nodig om dit te realiseren.

De curve die Sierra laat zien spreekt voor zich:

featuritis_2.jpg

Ook al zou Sierra het liefste niet meedoen aan de competitierace toch geeft zij toe het niet te kunnen laten en altijd op zoek te zijn naar nieuwe ideeen en dat is wel een geruststelling.

Meer info: Creating Passionate Users: Ignore the Competition
Via: Librarian in Black

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com