Wat als de bibliotheek ophoudt te bestaan?

In Educause review (januari/februari 2007) is een artikel verschenen van Lynn Scott Cochrane met als titel If the Academic Library Ceased to Exist, Would We Have to Invent It?

Cochrane beschrijft de huidige situatie waarbij alle informatie op het web te vinden is en dat school/universiteitsbibliotheken daardoor vaak worden gezien als grote kostenposten. Hij geeft vervolgens een aantal redenen waarom, als de bibliotheek wordt opgeheven, hij vindt dat de bibliotheek heruitgevonden moet worden.

Met voorbeelden wordt beschreven wat er gebeurd als de student of het onderwijzend personeel het geld krijgt wat normaal gesproken voor de bibliotheek is. Wat zij dan waarschijnlijk aanschaffen en hoe zij in de problemen komen als het gaat om online databanken en tijdschiften. Het beeld wordt duidelijk. De bibliotheek is gewoon heel hard nodig. Nu maar hopen dat de beleidsmakers hier net zo over denken.

Meer info: Educause review
Met dank aan: Blogdriverswaltz

2 thoughts on “Wat als de bibliotheek ophoudt te bestaan?”

  1. Bij de 1e verbouwing van de pabo jaren geleden was er sprake van dat de mediatheek niet meer terug zou komen in de huidige vorm. Onder invloed van bureau Veldhoen en een nieuwe manier van werken zou de bibliotheek verworden tot een soort afhaalchinees. Denk aan een loket waar de informatiespecialist vragen beantwoord van studenten en uit een groot stoffig magazijn de gevraagde materialen haalt. Gelukkig heeft dat plan nooit doorgang gevonden maar het is een spookscenario waar ik bij het lezen van bovenstaand stukje meteen aan moest denken. De pabo heeft al bezuinigd door de openingstijden te verminderen en ik moet er niet aan denken als er geen verplichte winkelnering meer zou zijn…

  2. @ Danielle,

    ik kan mij voorstellen dat je een rampscenario voor ogen hebt als men weer begint over nieuwe plannen. Wat ik mij dan alleen afvraag is wat de beleidsmakers/directeuren denken, of zij werkelijk geen idee hebben hoe belangrijk de bibliotheek is. Ik las in jouw stukje dat je hoopt dat de studenten klagen bij de directie. Ik denk ook dat dat de enige manier is om duidelijk te krijgen dat jij onmisbaar bent 🙂

    M.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com