Wat brengt 2007

De afgelopen weken staan er op veel blogs lijstjes met wat er in 2006 langs is gekomen en wat men verwacht voor 2007. Ik ben geen trendwatcher en heb daarom veel bewondering voor mensen die het wel in zich hebben, zoals bijvoorbeeld de mensen achter de site trendwatching.com.

Op 8 januari kreeg ik een mail van hen met een link naar wat zij de 5 trends voor 2007 vinden.

Op nummer 1: status lifestyles
In alles wat door de consument wordt gekocht speelt status een centrale rol. Degene die het meeste, het mooiste, het beste of het duurste koopt krijgt de meeste status. Maar niet langer zijn de tot nu toe statussymbolen (zoals een dikke auto) de producten die in 2007 de status verhogen.
De onderverdeling binnen deze groep is als volgt:

– transient lifestyles of de transumers: deze consumenten hebben een obsessie met het hier en nu. Hebben steeds minder lang aandacht voor iets en zijn snel afgeleid en willen zo veel mogelijk ervaringen opdoen in zo kort mogelijke tijd.

– participative lifestyles: participatie als de nieuwe consumptie. Status door creativiteit. Als bedrijf kun je consumenten helpen bij het ontwikkelen van creativiteit. Bijvoorbeeld door het schrijven van een how to. Status kan ook worden verworven door bijvoorbeeld het aantal views bij Flickr foto’s of YouTube video’s of de hoeveelheid geld die je bezit in SecondLife.

– eco lifestyles: spreekt voor zich. Hoe meer milieubewust je bent des te hoger jouw status.

Op nummer 2: transparancy tiranny
Iedereen is online, veel mensen schrijven, delen expertise of opmerkingen. Wil je informatie dan zoek je online en vind je vaak een commentaar van iemand anders over een bepaald product (positief danwel negatief).

Op nummer 3: web n+1
Web 3.0, 4.0 of 5.0. Wie zal het zeggen, hoe ziet het web er aan het einde van 2007 uit? En dan ook nog, hoe noemen wij het? Voor een bedrijf, of bibliotheek. Zorg dat je geinformeerd bent, en vooral doe mee!

Op nummer 4: Trysumers

TRYSUMERS: “Freed from the shackles of convention and scarcity, immune to most advertising, and enjoying full access to information, reviews, and navigation, experienced consumers are trying out new appliances, new services, new flavors, new authors, new destinations, new artists, new relationships, new *anything* with post mass-market gusto.”

In het februarinummer van trendwatching.com meer informatie over de trysumers.

Op nummer 5: The global brain
Alle ervaring en kennis van de hele wereld in sociale netwerken opgeslagen en toegankelijk. Niet alleen de kennis van de professoren en CEO’s maar ook van de gewone burger die een mening heeft over een product.

Interessant om te lezen en om te weten maar wat kun je er concreet mee? Belangrijk is om het gedrag van de gebruiker (als wij het hebben over een bibliotheek) in de gaten te houden (maar dat doen wij toch allang met gebruikersonderzoeken!). Hoe staat het met het bibliotheek als belevenis. Tijdens Computers in Libraries 2006 is hier ook over gesproken. De belevenis begint voor de klant voordat hij de bibliotheek bezoekt. Hoe speel je hierop in? Hoe bekend is de bibliotheek met de nieuwste ontwikkelingen als het gaat om web 2.0, 3.0 of misschien 4.0? Kan de gebruiker zijn status verhogen door de bibliotheek te bezoeken? Of helpt de bibliotheek met het ontwikkelen van creativiteit?

Genoeg vragen dus. Maar eentje nog… ik kan het niet laten… zijn er in Nederland bibliotheken die een trendwatcher in dienst hebben? Zo ja, mag ik dan eens praten met diegene, gewoon een beetje brainstormen?

Meer informatie: trendwatching.com
(op de website is ook een link te vinden naar het aanvraagformulier voor het uitgebreide trends boek, niet goedkoop maar ziet er wel heel mooi uit)

2 thoughts on “Wat brengt 2007”

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com