Wat is een goede reden om te communiceren via een social network?

Wel of niet – als bibliotheek – een social network met de gebruikers opbouwen door middel van Hyves, MySpace, Ning of Second Life? En als je het wel doet, waarom dan? Dit waren vragen die Michiel de Nijs onderzocht in opdracht van het interactieve marketingbureau Tribal Internet Marketing. Zijn bevindingen zijn – in verkorte vorm – te vinden op Marketing Online (het gehele onderzoek is te koop via deze website). Nu lijkt het artikel in eerste instantie te gaan over commerciele bedrijven, maar de Nijs heeft ook de Openbare Bibliotheek Amsterdam ondervraagd.

Volgens het onderzoek maken 3 van de 5 Nederlanders gebruik van een social network. Met dit gegeven lijkt het logisch om als bibliotheek een eigen community op te bouwen om op deze manier de gebruikers te leren kennen en te ondervragen.

Volgens de Nijs zijn er 3 redenen waarom mensen zich aansluiten bij een social network:

  • vrienden maken
  • contacten onderhouden
  • gelijkgestemden ontmoeten

Vrienden maken of contacten onderhouden daar zie ik niet zoveel in, als je het vanuit de bibliotheek bekijkt. Gelijkgestemden ontmoeten wel. Breng gebruikers bij elkaar met een voorkeur voor bijvoorbeeld kookboeken of detectives (mag je hiervoor lenergegevens gebruiken? Vast niet). Breng ouders van jonge kinderen bij elkaar door een Ning pagina te openen over kinderboeken. Laat gebruikers discussieren over de collectie of het gebouw, of misschien zelfs de activiteiten die georganiseerd worden.

De Nijs ziet voordelen voor bedrijven om zich aan te melden bij social networks maar stelt wel dat het belangrijk is om je te houden aan je vooropgesteld stappenplan. Ik citeer:

Om bedrijfsmatig succesvol te zijn binnen een social network is echter wel belangrijk om strategie vast te stellen en vervolgens een vast stappenplan te volgen. Op deze manier moet duidelijk worden waarom een bedrijf actief wil worden, via welk social network dit gaat plaatsvinden, welke strategie gevolgd gaat worden, hoe de ontwerpfase eruit ziet en op welke manier de vooraf vastgestelde doelen gerealiseerd en geëvalueerd kunnen worden.

Volgens de Nijs is het nu het moment om je te verdiepen in de verschillende sociale netwerken omdat er nog niet zo heel veel bestaan. Over een paar jaar, als er steeds meer verschillende netwerken komen, wordt het steeds lastiger om de doelgroep te bereiken. En daar moet ik hem absoluut gelijk in geven. De netwerken waar ik mij nu bij heb aangemeld zullen de netwerken zijn waar ik bij blijf hangen. Nieuwe netwerken worden door mij kritisch bekeken en de kans dat ik er iets vind wat ik niet bij de andere netwerken vind is klein.

Dus de gebruikers vragen wat zij willen en of zij actief mee wilen denken. Een plan opstellen, een community openen en gebruikers bereiken. En vergeet dan vooral niet iemand verantwoordelijk te maken voor het onderhoud en up-to-date houden van het netwerk.

Met dank aan: MolBlog

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com