Weer een nieuwe zoekmachine

Vanmiddag was ik aanwezig bij een presentatie van een nieuw soort zoekmachine met de naam int.for® Searching van het Belgische bedrijf I.Know die zij samen met het Nederlandse bedrijf Let’s Find op de markt brengt. Wat nieuw is aan deze zoekmachine is dat zij een combinatie maakt van concept-relatie-concept patronen. Dit gaat weer een stap verder dan bijvoorbeeld Collexis, volgens de makers tenminste. Ook is deze zoekmachine in staat om ontologieen en thesauri te maken op basis van bestaande teksten. Je hoeft dus niet van te voren aan het systeem aan te geven welke termen belangrijk zijn en in welke relatie ze tot elkaar staan. Dit lijkt bijna onmogeljk, hoe weet het systeem nu welke relaties of concepten er zijn als er niet eens een woordenlijst met belangrijke termen bestaat. Maar volgens de makers was dit geen probleem.

Er werd een live voorbeeld gegeven van een userinterface die over PubMed heen is gelegd waardoor een gebruiker gemakkelijker kan zoeken. Int.for® Searching slaat de metadata en andere gegevens die zij op mogen slaan op in een database waar de gebruiker in zoekt. Hier vandaan wordt de gebruiker doorgelinkt naar het originele artikel.

Interessante demo, soms een beetje te abstract naar mijn mening, maar ik geloof dat ik het idee erachter begrijp. Misschien dat een demo of een pilot dingen meer helder kan maken.

Meer info: I.Know

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com