Blogging : Genius Strategies for Instant Web Content / Biz Stone, 2002

Het boek is al drie jaar oud maar nog steeds van deze tijd. In 18 hoofdstukken wordt de lezer aan de hand genomen, de net beginnende blogger maar ook de blogger die al even bezig is. Er is een hoofdstuk waar in het kort uitleg wordt gegeven over html, vormgeving komt aan bod maar ook Blog Goodies.

Voor wie is het boek geschreven? De auteur omschrijft het als volgt:

This book is an emergency kit for anyone with their flat, static home page, and it´s a hands-on-manual for people who are already blogging.

De eerste vijf hoofdstukken heb ik doorgebladerd en af en toe stukjes gelezen. De voorbeelden die worden gegeven heb ik online opgezocht. Hoofdstuk 6 is interessant maar niet vernieuwend. Hoofdstuk 7 daarentegen is pas echt leuk – het gaat over geld verdienen met je weblog. Ik wist echt niet dat het mogelijk is om een ISSN nummer aan te vragen voor je blog zodat je geregistreerd staat als een officieel periodical. Stone geeft een aantal voorbeelden zoals Micropayment, Honor System van Amazon, Using Paypal, Affiliate Programs, etc. Het meest originele vind ik wel de WishList. Je geeft op je weblog aan wat je nog graag zou willen hebben en je hoopt dat een van de lezers dat voor je koopt. De volgende hoofdstukken zijn de bekende dingen, hoe maak ik een archief aan, hoe werken groepblogs en hoe krijg ik meer bezoekers op mijn weblog.

Het laatste deel van het boek (vanaf hoofdstuk 14) lees ik dingen die ik niet wist. Bijvoorbeeld hoe je een rss-feed vanuit het niets opbouwd of hoe je javascript gebruikt om je weblog bekend te maken aan het grote publiek. En gelukkig vergeet de auteur de Mac gebruikers niet, ook voor hen heeft hij goede oplossingen om het bloggen eenvoudiger te maken.

En dan het laatste hoofdstuk: Blog Goodies. Wat zijn dat dan? Leuke en handige dingetjes dus. Zoals posten van content via AIM of e-mail, MetaLinker en Blog BookWatch.

Al met al een helder en duidelijk geschreven boek. Niet veel nieuws onder de zon, maar hoe kan dat ook anders, iedereen schrijft tegenwoordig toch over weblogs. De links achterin het boek zijn per onderwerp gestructureerd wat heel handig is. Ik heb ze niet allemaal geprobeerd, er zullen er na drie jaar vast een aantal niet meer werken maar dat is niet erg. De inhoud van het boek is genoeg om een avond op de bank (met laptop) mee te vullen.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com