Google Reader versus Bloglines – de conclusie (de eerste week)

Na een aantal jaren overweeg ik de overstap van Bloglines naar Google Reader. Maar eerst wilde ik eens uitgebreid testen. Na een week denk ik er het volgende van:

Algemeen:
ik heb het gevoel dat ik items bij Google Reader minder snel bewaar en dat er ook minder items zijn om te lezen (maar dit is een gevoel en ik kan dat niet met aantallen ondersteunen, misschien wordt er wel over minder interessante dingen geschreven…). Bij Bloglines las ik nooit de groep (map met verschillende feeds eronder), maar wel de losse feeds. Bij Google Reader merk ik dat ik wel de groep lees en de mappen niet uitklap om te zien wie wat heeft geschreven. Ook vind ik het algehele beeld van de Google Reader rustiger dan Bloglines. Heb nog niet kunnen ontdekken waarom ik dat vind (misschien wel omdat ik de mappen met feeds niet uitklap en dus in een oogopslag bijna alles kan zien).

Goed aan Google Reader:
– het scrollen door de posts kan door middel van de knop next item. Dit is erg handig. Bloglines heeft deze knop niet (ik geloof wel dat Bloglines hier wel een sneltoest voor heeft)
+ voor Google Reader

– Google Reader heeft een trends knop. Hier kun je zien welke feeds je vaak leest en welke niet. Ook wordt hier aangegeven hoeveel feeds je leest en hoeveel items je bewaard. En dat is wel leuk om te zien.
+ voor Google Reader

– Google Reader maakt het mogelijk om posts offline te lezen. Superhandig als je met de trein moet en nog even iets wilt lezen.
+ voor Google Reader

Niet zo goed aan Google Reader:
– het account is gekoppeld aan mijn emailaccount. Aangezien ik meerdere gmailaccounts heb log ik de hele tijd in en uit bij de Google Reader en dat is vervelend. Als ik vergeet weer in te loggen met mijn juiste gmailaccount dan is mijn reader leeg. Ik kan dus niet even snel kijken of er nieuwe posts binnen zijn gekomen. Bij Bloglines kon ik dit wel.
+ voor Bloglines 

– Nieuwe posts worden bij Google reader netjes bovenaan gezet. Eenmaal aan het lezen geslagen en gestoord waardoor ik mijn Mac moet uitzetten moet ik op een later moment de gelezen posts door om bij de ongelezen posts te komen. Dit is niet handig maar wel beter dan Bloglines. Bij Bloglines ben je de posts dan kwijt omdat het systeem denkt dat je alles hebt gelezen.
+ voor Google Reader

– het bewaren van posts gaat bij Google Reader door middel van het geven van een ster. Deze items met ster worden in een centrale map bewaard – overigens zonder het aantal items in die map te geven. Dit is op zich handig. Maar ik weet meestal wel van wie een bepaalde bewaarde post is en zoek dan die feed in mijn lijst op. Bloglines bewaard de saved posts bij de feed zelf. Vooralsnog vind ik dat dus handiger.
+ voor Bloglines

Aantal + voor Google Reader: 4
Aantal + voor Bloglines: 2

Overigens mis ik Bloglines veel minder dan ik had gedacht. Dat zal ook wel iets zeggen. Ik ga nog even door met testen en zal over een maand (of 2, of 3) mijn eindconclusie schrijven.

One thought on “Google Reader versus Bloglines – de conclusie (de eerste week)”

 1. Hi,

  Ik ben een half jaartje geleden overgestapt, en met de meeste items ben ik het eens. En bij mij ziet hij er ook goed uit: ik laat wel alle mappen open: vind ik toch handiger.
  Google reader is bepaald sneller dan Bloglines met opnemen van de feeds.
  Leuk aan GR is ook dat je andere feeds op kunt nemen in je eigen blog met de shared items.

  Wat ik eigenlijk mis van Bloglines is de Clippings map: als je in GR iets als gelezen heb aangemerkt, en je hebt de browxser afgesloten, kun je hem daarna niet meer als ‘ongelezen’ merken. Dat is jammer.
  Behalve met de ster kun je ze ook niet ergens anders bewaren: dat ging met Bloglines handiger.

  D.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com