Mijn hemel, dat gaat wel ver!

Sinds december 2006 lees ik het blog Creating Passionate Users van onder andere Kathy Sierra. Het is een leuk blog, met veel aandacht voor de gebruiker. Alleen de laatste tijd is het blog niet meer zo leuk. Tenminste niet voor Kathy Sierra. Zij is gestopt met bloggen (voor nu) en komt haar huis niet meer uit. Bang dat degene die haar dood wensen (via comments en foto’s) dat ook werkelijk uit gaan voeren.

Ik heb met kippenvel op mijn armen haar post gelezen. Walgelijk! Ik heb er echt geen andere woorden voor. De ruim 1100 comments (die zij nu ook maar even heeft uitgezet) zijn voornamelijk van lezers die willen dat zij doorgaat, dat zij zich er niet onder laat krijgen en de bedreigers niet laat winnen.

Maar wat zou jij doen? Een comment die je niet leuk vindt verwijderen is een optie. Een scheldtirade kun je ook nog wel deleten. Maar een doodsbedreiging, een foto…. Ik heb er de hele dag over nagedacht. Sierra schrijft niet om mensen te shockeren, zij haalt andere bloggers niet door het slijk, zij is gewoon een aardige dame die succes heeft met haar blog. Is dat tegenwoordig al genoeg om een doodsbedreiging naar je hoofd te krijgen?

Ik kan haar standpunt goed begrijpen. Even niet meer bloggen en niet meer spreken op congressen. Het is toch bizar dat zij in haar eigen huis opgesloten zit, bang om de straat op te gaan. En toch. Ik kan het mij zo goed voorstellen. Ik ben niet bang aangelegd en wil ook nog wel een discussie aangaan met een anonieme lezer die commentaar achterlaat op mijn blog. Maar op een doodsbedreiging kun je niet reageren – dat wordt direct een zaak van de politie. Aangifte doen dus en hopen dat de politie er iets mee doet en dan doorgaan met de dagelijkse dingen. Ik hoop dat Sierra dit binnenkort ook weer kan. En dan ook weer gaat bloggen want ze schrijft goed!

4 thoughts on “Mijn hemel, dat gaat wel ver!”

 1. Ik ga in principe altijd uit van het goede in de mens, maar bah, hier word ik helemaal akelig van. Goed van je dat je hier aandacht aan besteedt.

 2. @ Henk,

  Er zijn zelfs bloggers (grote Amerikaanse namen) die het bloggen tijdelijk hebben stilgelegd om steun te betuigen aan Kathy Sierra. Inmiddels laait de discussie ook op of er niets te doen is aan dit cyberpesten dat wel heel erg ver gaat. Ik weet ook niet hoe de Nederlandse politie hier mee om zou gaan, of zij mogelijkheden hebben om het onderzoek naar de “daders” te kunnen doen (ik neem aan van wel).

  M.

 3. Triestig…

  Ik was aan het denken hoe online mijn eigen leven is… en wat het zou betekenen om terug helemaal offline te gaan. Brrrr.

 4. @ Smetty,

  maar even niet aan denken dat je weer brieven moet schrijven in plaats van email/chat, of iemand moet bellen om commentaar te geven op een gebeurtenis (als je dan al weet wat iemand uitspookt als diegene geen blog bijhoudt of twittert). Ik kan ook echt niet meer zonder mijn maccie hoor maar probeer nog wel wat dingen prive te houden door er niet over te schrijven of geen foto van te maken 🙂

  M.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com