Waarom rss voor veel mensen nog steeds abacadabra is

Ik moet zeggen dat Aaron van The Blog Herald een punt heeft. In de post I Don’t Want No Stinkin’ RSS (or Why Normal People Don’t Understand Feeds) gaat hij in op een opmerking van Devin Reams

So why don’t we have a .rss file extension? Oh wait, we do, it’s called .xml. When I visit nytimes.com/…/Busines.xml I have a pretty good idea of what I’m about to open. In theory this file extension will open an XML file allow me and my browser/reader/whatever to open the feed the way I want. So why the hell doesn’t it work that way? I open a .html file in Firefox/IE and a website loads. I open a .doc file in Firefox/IE and a document loads. But when I open my .xml file I’m suddenly greeted with the most unfriendly looking collection of symbols, tags and words I’ve ever met. This is exactly why RSS hasn’t taken off yet. It lacks the consistency.

En hij heeft gelijk. Je wilt niet dat iemand die pagina ook echt opent maar wat moet een leek, die geen idee heeft wat rss doet, anders. Die leek heeft geen rss-reader en als je op een link klikt krijg je niet eerst een pagina met instructies. Logisch gevolg, degene die op de link klikt, schrik en weet niet wat te doen dus sluit de browser. En dan ben je deze – misschien wel geinteresserde in jouw blog – kwijt. Ik moet toegeven, ook ik heb geen uitleg op mijn pagina onder de rss-feed. Ook ik ga ervan uit dat mensen leren en dat als zij iets zien wat zij niet kennen op onderzoek uit gaan, of aan iemand vragen die wel verstand van zaken heeft, wat hij/zij moet doen met zo’n link.

Misschien is er iets te ontwikkelen dat je wel een pagina krijgt als je per ongeluk op een rss-link klikt en waar dan een uitleg staat. Misschien gesponsord door Bloglines, of geintegreerd in de browser die je gebruikt. Maar terwijl ik schrijf weet ik dat dit een onzinnig idee is. Opleiden, de wereld vertellen over rss en wat je er mee kan? Volgens mij gebeurd dit al op grote schaal. Zijn er nog andere opties?

Via: The Blog Herald
Originele post: Devin Reams

9 thoughts on “Waarom rss voor veel mensen nog steeds abacadabra is”

 1. Onzinnig idee? Prima idee! Zo’n koppeling zou echt wel integreerbaar moeten zijn in de code. Maar alle software en alle programmeertalen evolueren. Over 5 jaar ziet Rss er vast weer heeeeel anders uit. En tegen de tijd dat het grote publiek het oppikt, omdat alles volautomatisch is, zijn wij vast alweer bezig met het wijzen op iets heel nieuws, dat dan ook weer tijd nodig heeft. Ik kan me de meewarige blikken ook nog goed herinneren, als ik in 1997 sprak over chatten. Nu is het gemeengoed. En dat is met veel dingen gebeurd.

 2. Vriendje is een rss leek en wist niet wat hij moest met dat blauwe rss balkje in Safari. Gelukkig wist ik het wel (en Safari was zijn tijd ver vooruit). Maar laat het woord rss eens vallen in een gezelschap en iedereen kijkt je aan met een meewarrige blik 😕 En dan leg ik het toch maar even uit…

 3. Hij heeft een puntje, maar ook niet meer dan dat. RSS is wel degelijk doorgebroken. De nieuwe browsers (FF, IE7) hebben de drempel al zoveel lager gemaak dat RSS ook door leken steeds meer gebruikt wordt, eigenlijk zonder dat ze er erg in hebben.

  En de oplossing voor de van XML schrikkende medemens is er ook al lang, een simpele CSS-stylesheet is voldoende. Bij Feedburner doen ze dit trouwens standaard voor je, zie dit voorbeeld:
  http://feeds.feedburner.com/ICT_en_Onderwijs_weblog_compleet

 4. @ Edwin, Danielle en Gerard,

  dank voor de comments. Ik heb de nieuwe versies van FF en IE nog niet gezien dus kan daar nog niet veel over zeggen. Het is op zich wel logisch dat de browserbouwers hier op inspringen.

  Ik moet gewoon heel eerlijk toegeven dat op mijn werk er een enkeling is die rss gebruikt om blogs bij te houden en die zitten heel toevallig op mijn kamer 😀

  Ik zal mijn binnenkort eens een promotie voor rss in de bieb doen, kijken wat daar uit komt.

  M.

 5. Tipje nog: als je RSS laat zien aan leken, maak het dan persoonlijk, dan worden ze meteen enthousiast. Dus aan iemand die dol is op voetbal, voetbalfeeds en iemand die graag reist reisfeeds.

  Misschien voor de hand liggend, maar het enthousiasmeert enorm!

  Edwin

 6. @Edwin: Idd voor de hand liggend maar bedankt voor de reminder. Toen ik een paar maanden geleden een workshop informatievaardigheden gaf aan deeltijdstudenten Personeel & Arbeid heb ik een poging gedaan om het begrip rss uit te leggen. Na afloop gaf de docent aan dat ik dit de volgende keer anders moest aanpakken. Hij zei nl. precies wat jij nu opschrijft! Maak mensen enthousiast door te laten zien wat ze ermee kunnen en geef ze meteen wat voorbeelden mee. Dat neem ik dus mee voor de volgende workshop. En zo leren we altijd weer iets bij…

 7. @ Edwin & Danielle,

  dank voor de tip. Zal eens bij collega’s polsen wat de interessegebieden zijn en daar op inspelen. Moet ik eerst even voor ze op zoek gaan naar rss-pagina’s maar dat moet ik er dan maar voor over hebben.

  M.

 8. Jij kent je collega’s ook niet goed:mrgreen:

  Maar het is natuurlijk heel handig om in ask.com of bloglines, of blogger of technorati, te zoeken op een zoekterm gerelateerd aan het onderwerp.

  Succes ermee in ieder geval!

  Edwin

 9. @ Edwin,

  ik ken heel veel collega’s heel goed maar die zitten dan weer net niet op afdeling 😛 Maar het is een goede manier om de mensen van mijn afdeling te leren kennen.

  Dank je wel, ik zal een post schrijven als ik mijn afdeling heb onderworpen aan de ochtend rss en social software gerelateerde zaken. Heb er nu al zin in!

  M.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com