De droom van de minnezanger of waar een contactformulier wel niet goed voor is

De droom van de minnezanger door Paul Weelen

De droom van de minnezanger door Paul Weelen,
originally uploaded by moqub.

Een week of drie geleden kreeg ik een email via het contactformulier dat ik sinds kort op mijn weblog heb opgenomen. Ik had tot dan toe het nut van zo’n formulier nog niet in de gaten. Vanaf het moment dat ik een email kreeg van Paul Weelen wel.

Paul Weelen vertelde in zijn email over een boek dat hij geschreven had over het leven van Hendrik van Veldeke. Interessant dacht ik, maar wat moet ik met deze informatie? In eerste instantie wilde ik de email deleten maar ik bedacht me en stuurde Paul Weelen een email terug met de vraag wat hij precies wilde met zijn email. Hij wilde aandacht voor zijn nieuwste boek. Maar toen ik hem voorstelde om het boek te lezen en als tegenprestatie een recensie over het boek te schrijven wilde hij graag meewerken en dus kreeg ik het boek thuis gestuurd (de volgende dag al). En dat vond ik dus superleuk!

Ik ben direct gaan lezen, onderweg naar mijn werk in de trein. Het verhaal begint met een inleiding over Hendrik van Veldeke waarin wie hij is en in welke tijd hij leefde wordt toegelicht. Hierna begint het verhaal met een droom die Veldeke heeft en waarvan later in het verhaal duidelijk wordt waarom hij deze droom heeft. Bij elk hoofdstuk wordt een korte tekst van Veldeke aangehaald (de vertaling van deze tekst staat achterin het boek). De hoofdstukken wisselen elkaar af, sommige zijn in de vroege jaren, waarin Veldeke als jonge man naar een klooster in Maastricht gaat om te werken aan een boek over Sint Servaas. Anderen gaan over Veldeke aan het einde van zijn leven. Spannend is het boek niet, behalve het hoofdstuk dat gaat over het “stelen” van een werk van Veldeke. Het boek is ook geen roman, het is een levensbeschrijving.

Als ik email van de auteur niet had gehad, had ik het boek waarschijnlijk nooit gelezen, zo eerlijk moet ik ook wel zijn. Toch vond ik het erg interessant om te lezen over het leven van van Veldeke, de tijd waarin hij leeft, het hoofdse leven, de koningen en rijke mensen die hij ontmoet. Maar ook over zijn frustraties, de liefdes in zijn leven en zijn innerlijke strijd.

Paul Weelen schrijft normaal gesproken zijn verhalen in het Limburgs en gelukkig heeft hij dat nu niet gedaan. Ik denk dat zijn werk zeker wordt gewaardeerd door hen die het leven van van Veldeke en het Middeleeuwse leven beter willen leren kennen. Als je hier van houdt, zeker dit boek lezen.

De droom van de minnezanger : roman over het leven van Hendrik van Veldeke / Paul Weelen, 2007 (Uitgeverij TIC)

Paul bedankt voor de kans om jouw boek te recenseren. Ik heb het graag gedaan!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com