Gelezen in de maand – februari

Boudica : Droom van de arend / Manda Scott, 2006
Boudica, de eerste koningin van Engeland, groeit op in een tijd dat Engeland zucht onder de Romeinse overheersing. Maar ook een tijd van mystieke rituelen, wrede goden, en oppermachtige dromers.

Toen ik begon met lezen dacht ik dat dit boek het enige was, niet veel later begreep ik dat er nog drie delen volgen. Toen begreep ik ook waarom ik het begin zo traag vond gaan. De jeugd van Boudica wordt namelijk zeer uitgebreid beschreven. Boudica behoort tot de Eceni stam waarvan vrouwen de leiders zijn. Deze stam, zal in het verloop van het verhaal, steeds in contact komen met andere stammen en uiteindelijk zij aan zij vechten tegen de Romeinen. De hoeveelheid stammen maakt het verhaal soms verwarrend. Boudica, haar broer Ban en haar dromer Airmid spelen zo’n centrale rol dat je de onduidelijkheid van de stammen vergeet.

Nu.nl geeft het boek 3 sterren (boekjes) en vindt het daarmee een gemiddeld boek. Een deel van de beschrijving waar ik erg om moest lachen:

Het boek telt meer dan 500 pagina’s en is onderdeel van een serie die Scott over Boudica schreef. Daar er weinig bekend is van de Kelten rond die tijd (wat Umberto Eco ooit omschreef als ‘open tekst’) kunnen we dus aannemen dat Scott haar eigen fantasie op deze Braveheart with Bra heeft losgelaten. In dit eerste boek beschrijft ze de jeugd van Boudica, toen ze nog Breaca heette. Let wel, het verhaal speelt zich bijna 2000 jaar geleden af, dus als deze vermetele heldin nog zo jong is als Janneke van Jip, heeft ze al de keel van haar eerste vijand doorgesneden.

Kate Moss (schrijfster van Het verloren labyrint) vindt het boek in een woord: prachtig! Ik moest even doorbijten maar heb helemaal geen spijt dat ik heb doorgelezen. Het verhaal laat je niet los en ik wil dan ook zo snel mogelijk weten hoe het allemaal af zal lopen (ik geloof met een brand in Londen – maar dat heb ik van horen zeggen)

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com