Gelezen in de maand – juni

Water voor de Olifanten / Sara Gruen
Een boek over het circus wat zal dat nu weer zijn. Ik kreeg dit boek dus had ik niet veel keus, lezen dus. En ik vond het geweldig.

Het verhaal speelt zich af in Amerika aan het begin van de vorige eeuw. Als tijdens de Grote Depressie alcohol verboden is en de meeste mensen weinig geld hebben. De hoofdrolspeler in dit verhaal is Jacob Jankowski (zowel in de jonge versie als de oude versie). Tijdens zijn studie voor dierenarts overlijden zijn ouders. Zonder geld, huis en diploma heeft hij maar een keus, weggaan en alles achterlaten. Hij springt op een trein welke van de Benzini Brothers Most Spectacular Show on Earth blijkt te zijn. Tijdens een van de stops wordt Jacob gevonden en stelt de circusdirecteur hem aan als opzichter van de veestapel. Na een aantal maanden wordt een eigenwijze olifant aangekocht en Jacob en zij worden vrienden (mede omdat Jacob begrijpt dat de olifant alleen maar Pools verstaat en haar trucjes alleen doet als zij in het Pools wordt aangesproken). Naast de verhaallijn van Jacob en olifant Rosie (als je niet tegen dierenmishandeling kan is dit boek geen aanrader, sommige scenes zijn echt schokkend), zijn er meer verhaallijnen zoals de liefde tussen Jacob en Marlene, de vriendschap tussen Jacob en de dwerg/freaks en Jacob in het bejaardentehuis.

Gruen schrijft boeiend en heeft gedegen onderzoek gedaan voordat dit boek kon ontstaan. De verhalen worden geillustreerd met foto’s uit het circusverleden van Amerika. Door te lezen over een circustrein, de mishandelingen en de rare dingen die gebeuren in een circus komt deze wereld echt tot leven. Boven verwachting een heel bijzonder boek dat ik zeker zou aanraden (mits, zoals ik al zei je tegen een beetje bloed kan).

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com