Gelezen in de maand: mei

De blauwe nacht / Felix Thijssen

Dit verhaal gaat over Otto Meining die in Barcelona woont en Max Winter, een privé detective uit Nederland. Als Meining op een dag zijn vriendin dood thuis vindt gaat hij op zoek naar de dader. Hij denkt dat zij is vermoord vanwege hem en zijn criminele verleden. En dus keert hij terug naar Nederland omdat hij denkt dat hij de moordenaar daar zal vinden. Als hij er dan achter komt dat in Nederland een onderwijzeres op dezelfde wijze als zijn vriendin vermoord is schakelt hij de hulp in van Max Winter. Winter heeft het niet echt op met Meining en staat regelmatig op het punt om de samenwerking te stoppen omdat hij het idee heeft dat Meining wraak wil nemen op de dader. Als Winter wordt aangevallen door een stel criminelen (omdat Meining zich heeft voorgedaan als Winter) is de maat vol. Hij wil de opdracht niet langer volbrengen. Maar eigenlijk is het daarvoor al te laat. Mede omdat Winter de zus van de vermoordde onderwijzeres wel heel aardig vindt en er inmiddels nog een vrouw is vermoord.  Wat de drie vrouwen met elkaar gemeen hebben is onduidelijk. Maar Winter houdt ervan om dit soort mysteries op te lossen en dat is dan ook wat hij doet.
Al eerder las ik over Max Winter in Het diepe water. Thijssen schrijft mooie verhalen. De kans dat ik vaker over Max Winter lees is dus groot. Tenminste als de bibliotheek deze boeken opneemt in de ebook-collectie.

De misdaadschrijver / Gregg Hurwitz

Drew Danner wordt op een morgen wakker in het ziekenhuis. Hij heeft een litteken op zijn hoofd en een enorme hoofdpijn. Maar wat is er gebeurd? Hij kan zich niets herinneren. Bovendien is een rechercheur in de ziekenhuiskamer aanwezig. Deze man verteld hem dat Danner is gevonden naast het opengesneden lijk van zijn ex-vriendin. Het toeval wil dat Danner misdaadschrijver is. Het lijkt er op dat hij in een situatie terecht is gekomen waar de hoofdpersonen van zijn boeken zich ook wel eens in bevinden. Alle bewijzen wijzen in de richting van Danner en toch wordt hij vrijgesproken van de moord op zijn ex-vriendin. Zijn geheugenverlies heeft hem gered omdat hij een hersentumor blijkt te hebben die ervoor kan hebben gezorgd dat hij black-outs heeft gehad. Als Danner, omdat hij zichzelf niet vertrouwd, ‘s nachts een camera naast zijn bed zet kan hij bewijzen te hebben geslapen toen een tweede moord werd gepleegd. En ook al vindt de politie bewijsmateriaal dat in zijn richting wijst, hij kan het niet gedaan hebben. Met veel hulp van buitenaf reconstrueert Danner de moorden. En vindt uiteindelijk de dader.

Het verhaal is goed, soms een beetje over de top of vergezocht. De ontknoping is wel weer erg origineel. Gewoon een goed misdaadverhaal, niets meer of minder. Of ik nog eens iets van deze auteur lees, ik denk het niet, zo bijzonder was het verhaal nu ook weer niet.

De stilte van de hel / Cody McFadyen

Van de drie misdaadverhalen was deze laatste toch wel het allerbeste. Ik heb echt met moeite mijn e-reader weg kunnen leggen. Wat een spannend verhaal, soms gruwelijk en zo goed omschreven dat ik er misselijk van werd, maar echt, als het een film was geweest had ik op het puntje van mijn stoel gezeten.

Het verhaal gaat over Smokey Barret die hoofd is van de FBI-afdeling CASMIRC (Child Abduction and Serial Murder Investigative Resources Centre). Als het verhaal begint is Barret niet aan het werk omdat zij pas daarvoor haar man en dochtertje heeft verloren. Zij zijn vermoord door een man die zij op het spoor was. De man is haar huis binnengedrongen en heeft haar familie vermoord. We leren Barret kennen als zij praat met de psycholoog en weer terug probeert te komen in plaats van zelfmoord zal plegen. Een tijdje hangt het er om wat ze gaat doen. Totdat zij een telefoontje krijgt dat een goede vriendin van haar is vermoord en en dat er een boodschap voor haar is achtergelaten. De moordenaar zegt familie te zijn van Jack the Ripper en hij daagt Barret uit om hem tegen te houden. Samen met haar team doet zij er alles aan om hem tegen te houden. Maar soms heeft zij het gevoel door te draaien en zichzelf te verliezen. De zoektocht naar de moordenaar wordt soms erg persoonlijk, ook voor de teamleden van Barret. De moordenaar zoekt naar zwakke plekken en vindt en gebruik deze.
Een spannend boek dus. Het eerste dat McFadyen schreef. De andere boeken zal ik zeker ook lezen. Maar eerst wat anders, iets luchtigers misschien?

4 thoughts on “Gelezen in de maand: mei”

  1. @ Jeroen,

    zelf heb ik de kleine sony en voor mijn werk de grote sony. Om boeken te lezen vind ik de kleine sony prima! Heb vanavond weer 6 boeken uit de bieb geleend. Denk in totaal al een stuk of 30 uit de bibliotheekcollectie gelezen. De collectie groeit naar mijn idee niet hard genoeg, maar misschien in de toekomst….

    Ben benieuwd welke je gaat kopen en of hij bevalt. Laat je het nog even weten?

    M.

  2. in de bieb van Utrecht zie ik niet zoveel nieuwe boeken staan. verschilt dat erg per bibliotheek?

    Ik zag dat Selexys een nieuwe ereader gaat uitbrengen met Samsung. Nog even kijken hoe die is. De grote Sony heeft touchscreen maar iets minder scherm, niet?

    Had je Cody McFadyen geleend of gekocht ? Ik lees nu de thrillers van Michael Koryta. Paar van gekocht in USA pas geleden. Aan te raden.

  3. @ Jeroen,

    ik weet niet of dat verschilt. Volgens mij putten de bibliotheken allemaal uit dezelfde collectie en ik kwam toch aardig wat boeken uit 2010 tegen.
    Ik vind het scherm van de grote sony meer spiegelen dan die van de kleine en dus voor lezen wat minder.
    McFadyen had ik gekocht bij mijn reader, was een BOL.com actie, reader met 10 boeken. En daar zat hij bij. Zal eens op zoek gaan naar boeken van Koryta.

    M.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com