Niet een maar wel drie boeken las ik in de eerste weken van november.
Ik begon met Familie / Ann Patchett, een boek dat ik meenam uit de bibliotheek. Waarom weet ik eigenlijk niet, ik denk dat de sneeuw op de voorkant mij wel aansprak. Verrassend genoeg greep het verhaal mij van het begin tot het einde en had ik moeite om het weg te leggen. Het verhaal beschrijft maar een twee avonden, met aan het einde een sprong naar een aantal jaren later. Op de eerste avond gaat oud-burgemeester Bernard Doyle (de vader in het verhaal) met zijn twee geadopteerde donkere zonen Tip en Teddy, naar een lezing van een politicus. Het sneeuwt, het is koud. En na de lezing gebeurd er een ongeluk waarbij Tip gewond raakt. Een beetje gewond maar, omdat een donkere vrouw hem voor de naderende auto wegduwt waardoor zij zelf zwaar gewond raakt. De vrouw blijkt later niemand minder te zijn dan de echte moeder van de twee broers. Hun zusje is met de moeder ook naar de lezing geweest en achteraf blijkt dat de twee erg veel van de broers weten. Ze hebben ze niet gestalkt in de afgelopen jaren, alleen maar gevolgd en alles onthouden wat ze hebben gezien en gehoord. In de eerste nacht in het ziekenhuis wordt er veel gesproken en nagedacht over de consequenties van het ongeluk en het feit dat de beide broers hun moeder en zusje hebben ontmoet. Maar vooral de vraag hoe nu verder wordt erg belangrijk. Zeker als de volgende dag de moeder komt te overlijden. Familiebanden zijn erg belangrijk in dit verhaal en hier wordt uitvoerig over geschreven. Op deze manier kan je je als lezer verbinden met de personen en krijg je sympathie voor zowel de broers als het zusje.
Een erg mooi en intrigerend verhaal waarbij, zoals ik al zei, moeite had om het niet in 1x uit te lezen.
Een ander verhaal dat eigenlijk ook maar over een korte tijd gaat was Het Diner / Herman Koch.Winnaar van de NS Publieksprijs verwacht je toch wel wat van het verhaal. En eigenlijk viel mij dat een beetje tegen. In eerste instantie gaat het verhaal over vier personen die met elkaar gaan eten. Deze vier personen zijn ouders van een stel kinderen en eigenlijk gaat het daarom. De kinderen hebben iets uitgespookt en de ouders moeten beslissen hoe daar mee om te gaan. Dat een van de ouders een beroemde politicus is, maakt het niet gemakkelijk. Een moreel dilemma dus waar je als ouder misschien wel eens over nadenkt hoe jij zou reageren als dit je overkomt. Mij deed het niet zo heel veel. Ik vond het vooral allemaal een beetje overdreven. Wel fijn om in precies 1 enkele reis Detroit-Amsterdam uit te lezen.
Twee is te veel / Mariette Middelbeek is in deze lijst een beetje een buitenbeentje. Een chicklit over een Amsterdamse vrijgezel. Tessa, de hoofdpersoon, heeft de man van haar dromen nog niet ontmoet en gaat, onder druk van haar twee vriendinnen, op cursus. Een flirtcursus welteverstaan. Niet dat zij hier veel aan heeft, want al op de eerste avond ontmoet zij in de trein op weg naar huis haar prins op het witte paard. Hij geeft haar zijn visitekaartje en als Tessa na weken dubben besluit om hem te bellen ontmoet zij hem in de Bijenkorf. Hem… ja dat denkt zij, maar eigenlijk is het zijn tweelingbroer. Het duurt even voordat Tessa dit doorheeft. De grapjes in het boek vond ik helemaal niet grappig. Het irriteerde mij dat het zo’n onwijs Nederlands verhaal was en dus lees ik voortaal alleen nog maar Amerikaanse chicklit. Zij weten tenminste hoe het moet.
(Afbeelding: Annais)