Het verhaal van…

Een aantal jaren geleden schreef mijn moeder samen met haar drie zussen het verhaal van de Tweede Wereldoorlog voor ons op. Mijn moeder dacht, nu wij allemaal nog leven en het verhaal nog kennen is dit het moment om het te doen. En ze had gelijk. Voor ons, de kinderen en kleinkinderen, is het bijzonder om na te lezen hoe iedere zus de oorlog heeft beleefd. De een ouder dan de andere, de een dus meer bewust dan de andere. Ook de mannen van de zussen kwamen aan het woord. Mijn moeder heeft wel een redactieslag op de verhalen gedaan. Immers, hoe belangrijk is het voor de 2e en 3e generatie om te weten wie er fout waren in de oorlog. Wij weten dat die mensen ook in de geboortstad van mijn ouders aanwezig waren, maar om ze met naam en toenaam te noemen, dat ging mijn moeder te ver. Het document bestaat op papier (kopietjes met een ringbandje erdoorheen) en in een oude versie van Word en ineens berkuipt mij het gevoel dat als wij het niet bewaren, deze bijzondere verhalen voor het nageslacht verloren zullen gaan. De zussen worden ouder en wie kan het ons straks nog navertellen.

hetboekvan

Rinske Hillen zal ook zo’n moment hebben gehad en nagedacht hebben over al die verhalen van familieleden. Zij ondernam actie en maakte een website om haar diensten aan te  bieden. Het boek van, noemt zij het. Zij schrijft de boeken, met input (vragenlijsten en interviews) van degene die het verhaal wil vertellen. In het verhaal worden afbeeldingen opgenomen, een stamboom en bijzondere documenten zoals rapporten en brieven. Ieder boek is uniek en wordt ingebonden. Een basisboek bestaat uit ongeveer 120 pagina’s en 20 illustraties en documenten. En dit voor nog geen 2000 euro.

In deze tijd lijkt dat misschien onnodig en duur, zo’n boek. Je kan toch ook jouw verhalen op een weblog zetten of zelf jouw boek laten drukken bij Lulu. Maar voor mijn moeder is dat geen optie. Zij weet bijvoorbeeld niet hoe zij een computer aan moet zetten of hoe zij haar verhaal moet typen in word of op een weblog. Misschien dat het boek van voor haar een mooi cadeau is. En met Moederdag om de hoek is dat wel iets om over na te denken. Ik zou het namelijk erg bijzonder vinden om het verhaal van mijn moeder in een mooi ingebonden boek in de boekenkast te hebben staan.

One thought on “Het verhaal van…”

  1. Een goedkopere optie is om je moeder het boek “Vertel eens mam” (ISBN 90 274 2737 2) cadeau te doen. Voor € 20,- krijg je dan een boek waarin veel verschillende vragen staan die (groot) ouders (is er ook voor papa´s, opa’s en oma´s) zelf in het boek kunnen invullen. Ook is er ruimte om zelf foto’s en documenten in te plakken.

    Natuurlijk komt het er iets minder professioneel uit te zien, maar het is dan wel echt een boek wat ook echt door je moeder geschreven en gemaakt is.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com